Nederland wint FEI Nations Cup springen in La Baule

Team HOL LABA13 X1881

Rob Ehrens houdt Pole Position vast

LA BAULE (KNHS) - Het Oranje kwartet dat in de eerste manche van de Furusiyya FEI Nations Cup in La Baule als eerste van start moest gaan heeft die pole position vast weten te houden door te winnen. Het Nederlandse team eindigde met acht strafpunten, voor de Zwitsers met 11, terwijl de Fransen, de Britten en de Ieren de derde plek deelden met 13 strafpunten. "Na de eerste manche stonden we samen met de Spanjaarden op een iets teleurstellende zesde plek, maar in de tweede manche hebben we geknokt voor wat we waard waren en de wedstrijd winnend weten af te sluiten", aldus een dolgelukkige bondscoach Rob Ehrens.

"We zijn in mijn doelstellig geslaagd om punten af te snoepen van de landen die La Baule hadden gekozen om punten te verzamelen voor de kwalificatie voor de finale, die in september in Barcelona wordt verreden", aldus Ehrens, die bewust niet voor deze wedstrijd had gekozen, omdat Nederland in het verleden in La Baule amper echt succesvol kon acteren. "Na de eerste manche lag het dit jaar verschrikkelijk dicht bij elkaar. Wij hadden met zeven strafpunten de gedeelde zesde plek, op zes punten achterstand van de Zwitsers, die na de eerste manche aan de leiding gingen. In de tweede manche hebben mijn jongens gevochten als leeuwen, met dit fantastische resultaat. Vorig jaar werden we in La Baule na een barrage met de Belgen tweede en dan is nu winnen! Schitterend!", aldus Ehrens.

Beste ruiter van het Oranje kwartet werd Albert Voorn (Evertsoord) met Tobalio (v. Numero Uno), die in beide manches de schade beperkt hield tot één strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Rabo Talent van het Jaar Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) revancheerde zich met Cerona HS (v. Celano) voor de negen strafpunten die hij in de eerste manche noteerde door in de tweede manche foutloos te blijven. Datzelfde deed ook zijn broer Frank, die met Winchester HS (v. Numero Uno) vijf strafpunten in de eerste manche de piste verliet en in de tweede manche foutloos bleef. De derde nakomeling van Numero Uno in het Nederlandse team - de hengst Numero Uno is in bezit van de oud-bondscoach van Nederland Hans Horn - is Tyson met Leon Thijssen (Baarlo) in het zadel. In de eerste manche noteerde Tyson slechts één strafpunt voor het overschrijden van de toegestane tijd, terwijl zij in de tweede manche tegen een echte pechfout aanliepen op de uitsprong van de driesprong en daarbij een strafpunt kregen voor het overschrijden van de tijd.

Het was een zware landenwedstrijd, waarin de chronometer een cruciale rol speelde. In de eerste manche noteerden maar liefst 17 combinaties tijdfouten, waarvan acht zonder hindernisfouten bleven. In de tweede ronden noteerden 12 combinaties tijdfouten en waren er drie combinatie die op tijdfouten na foutloos rondreden. Acht combinaties bleven in de tweede ronde foutloos en alleen de Zwitserse Janika Springer met Palloubet D'Halong en de Brit Nick Skelton met de KWPN gefokte Big Star (v. Quick Star) bleven in beide manches foutloos.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup (1.60m):
1) Nederland - 8
- Albert Voorn (Evertsoord) - Tobalio (Numero Uno x Jacorde) - 1 / 1
- Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona HS (Celano x Lord Calando) - (9) / 0
- Frank Schuttert (Ommen) - Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor) - 5 / 9
- Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 1 / (5)
2) Zwitserland - 11
3) Ierland - 13
3) Groot-Brittannië - 13
3) Frankrijk - 13
6) Duitsland - 15
7) België - 19
8) Spanje - 21

  • Share this article