Nederland wil winnen in Rotterdam

Maikel van de vleuten Zimba

ROTTERDAM (KNHS) - De Nederlandse ruiters lijken er op gebrand te zijn om op vrijdag de laatste wedstrijd in het kader van de FEI Nations Cup competitie winnend af te sluiten, om daarmee de bonus van een ton op te eisen. De vier ruiters brachten op donderdag hun paarden waarmee ze vrijdag van start gaan uit in lichte wedstrijden.

Niet alleen Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN lieten zeer overtuigende sprongen zien, ook Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi, Jur Vrieling met VDL Bubalu en Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon raakten geen van allen het hout aan. Wel incasseerden zij strafpunten voor het overschrijden van de tijd. "Deze wedstrijden op donderdag beschouwen we als een warming-up rondje voor de paarden waarmee we op vrijdag in de landenwedstrijd van start gaan. Dan is de tijd niet belangrijk", aldus Dubbeldam.

Nederland bleef tijdens de loting als laatste in de bus en toen werd duidelijk, nadat Groot-Brittannië als vierde mocht starten, dat Nederland als tweede van start mag gaan. In de landenwedstrijd is het met name spannend wie naast Denemarken nog meer gaat degraderen en daarvoor lijken de USA en België de meeste kans te hebben. Nederland gaat aan de leiding in deze competitie en heeft Duitsland en Groot-Brittannië op een kleine achterstand, met daar weer achter Ierland. Als Nederland er in slaagt deze drie landen achter zich te houden wint het Oranje kwartet ook nog eens de bonus van 100.000 euro, die beschikbaar is voor het land dat deze competitie winnend afsluit. Nederland staat op 44 punten, terwijl Duitsland en Groot-Brittannië op 40 punten staan. Ierland heeft 39.5 punten en Frankrijk staat op 34.50 punten. België en de USA lijken onderling uit te gaan maken wie dit jaar naast de al gedegradeerde Denen uit de competitie gaan vallen. Voor de winnaar zijn tien punten beschikbaar en dan telt het af van zeven naar 1 punt.

Voor Nederland gaat Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN als eerste van start, gevolgd door Jur Vrieling met VDL Bubalu. Maikel van der Vleuten is met VDL Groep Verdi de derde ruiter en Jeroen Dubbeldam sluit voor het Oranje kwartet met BMC Van Grunsven Simon de rij. "Ik had graag iets later willen starten, maar of we nu als eerste of als laatste van start moeten gaan, ze moeten er in alle gevallen foutloos overheen springen", aldus bondscoach Rob Ehrens.

De Nations Cup wedstrijd begint vrijdag 26 augustus om 17.15 uur en om 19.00 uur start de tweede manche. Rond 20.45 uur zal bekend zijn welk land zich dit jaar winnaar mag noemen.Tussenstand FEI Nations Cup:

1) Nederland - 44
2) Duitsland - 40
2) Groot-Brittannië - 40
4) Ierland - 39.5
5) Frankrijk - 34.5
6) België - 30.5
7) USA - 28.5
8) Denemarken - 9

  • Share this article