Nederland tweede in Nations Cup in Drammen

Evd Vleuten NED D 04 D3 D 0130

DRAMMEN (KNHS) - In het Noorse Drammen legde het Nederlandse team in de tweede divisie wedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup beslag op de tweede plaats, achter de Fransen. Het Zweedse team eindigde als derde.

Het Nederlandse kwartet bestond uit Eric van der Vleuten, die met Wan Architect als eerste ruiter voor het oranje kwartet van start moest gaan. In de eerste manche bleef deze combinatie heel gemakkelijk foutloos, maar in de tweede manche tikte Wan Architect de middelste van de driesprong uit de lepels. KM Wish met Suzanne Tepper groeide uit tot de beste combinatie van het Nederlandse team, door beide manches foutloos te blijven. Alleen wist de combinatie beide malen net niet binnen de toegestane tijd te blijven, waardoor zij twee keer tegen een strafpunt aanliep. Nadat Peter Bulthuis met Atlanta in de eerste manche een springfout had moeten accepteren, bracht hij de spanning in de wedstrijd helemaal terug door in de tweede manche foutloos te blijven.

Daardoor ging Nederland met twee strafpunten uit de eerste manche en 1 strafpunt in de tweede ineens virtueel aan de leiding, voor de Fransen. Na de eerste manche waren de Franse ruiters geheel foutloos, maar na een foutloze ronde van Nicolas Delmotte met Number One d'Iso Un Prince noteerde Mathieu Billot met de KWPN'er Pardoes (Koriander x Habsburg) negen strafpunten. Toen daarna François Xavier Boudant ook nog een paal uit de lepels wierp met Amadeus Z stond het Franse team op vier strafpunten en Nederland op drie.

Dit betekende wel dat Henk van de Pol met Liberty Antara in de tweede manche foutloos moest blijven om de ene punt voorsprong dat Nederland had vast te houden. Van de Pol zijn paard sprong net niet royaal genoeg over de sloot, waardoor Nederland op een totaal van zeven strafpunten eindigde. Daarna was het voor het Oranje kwartet hopen dat de laatste Franse starter, Thimothée Anciaume met Quorioso Pre Noir, een foutje zou maken. Dat foutje bleef uit, waardoor Frankrijk de wedstrijd won met een totaal van 4, voor Nederland met 7 strafpunten, terwijl de Zweden als derde eindigden met 12 strafpunten.

Tijdens deze landenwedstrijd fungeerde Eric van der Vleuten ook als chef d'équipe. "Jammer dat ik en Henk van de Pol ieder dat ene foutje hebben gemaakt, want anders hadden we gewonnen. Mijn paard Wan Architect ontwikkelt zich tot een zeer goed paard en na een foutloze eerste manche kregen we op de middelste van de driesprong jammer genoeg een fout. Suzanne Tepper reed twee hele sterke rondjes en wist in beide manches de schade beperkt te houden tot een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Atlanta van Peter Bulthuis is pas acht jaar oud en ontwikkelt zich als een heel fijn paard, met veel kwaliteit. In deze wedstrijd met vier en nul aan de eindstreep komen onderstreept de kwaliteiten van dit beestje. Henk van de Pol heeft nog niet zo lang de beschikking over Liberty Antara en zij moeten nog een hechte combinatie gaan vormen, maar zijn in mijn ogen op de goede weg. Ik denk dat we met vier zeer potentierijke paarden aan de start zijn gekomen", aldus Van der Vleuten. Over de zwaarte van het parcours was Eric van mening dat het met de hoogte en de breedte wel meeviel. "Ook technisch bleef het binnen de perken, alleen er zaten wel een paar wendingen in waarin je helemaal terug moest draaien. Deze "roll-backs" kostten veel tijd, vandaar dat er nogal wat combinaties tegen tijdfouten aanliepen".

In de eerste manche bleven vier combinaties foutloos en liepen acht combinaties na een foutloze rit tegen strafpunten aan voor het overschrijden van de tijd. In de tweede ronde bleven vijf combinaties foutloos en kregen drie combinaties na een foutloze rit strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Uiteindelijk konden er twee ritten worden genoteerd waarin de combinaties geheel foutloos bleven, van de Fransen Nicolas Delmotte en Thimothée Anciaume.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup (1.50m):

1) Frankrijk - 4
2) Nederland - 7
- Eric van der Vleuten (Someren) - Wan Architect (v. Springtime) - 0 / 4
- Suzanne Tepper (Holwierde) - KM Wish (Lux x Indoctro) - 1 / 1
- Peter Bulthuis (Echt) - Atlanta (For Pleasure x Ilmeo) - 4 / 0
- Henk van de Pol (Oost West Middelbeers) - Liberty Antara (Arpeggio x Phoenix) - 1 / 4
3) Zweden - 12
4) Noorwegen - 18
5) Italië - 23

  • Share this article