Nederland pakt zege Furusiyya FEI Nations Cup finale in Barcelona

Team NED BARC14 X4329

Met het vertoon van macht dat van de wereldkampioen mag worden verwacht wist het Nederlandse Oranje kwartet de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup finale winnend af te sluiten. Met overmacht, want nadat Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN (v. Rash R), Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) en Jur Vrieling met VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) foutloos hadden gereden was de zege reeds binnen.

Alle drie ruiters bleven foutloos en dat resultaat kon door geen van de acht andere teams worden geëvenaard. Gerco Schröder noteerde op de insprong van de driesprong met Glock's London N.O.P. (v. Nabab de Reve) een springfout, maar dat was uiteindelijk het te schrappen resultaat. Canada eindigde met 4 strafpunten als tweede, voor de Zweden, die op acht strafpunten eindigden. Voor Vrieling en Van der Vleuten viel samen met de Duitser Daniel Deusser en de Zweed Henrik von Eckermann nog een bonus te verdelen van twee ton, omdat deze vier ruiters zowel donderdag als vanavond foutloos wisten te blijven.

Bondscoach Rob Ehrens was erg blij met deze zege in de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup. In 2001 wist Nederland in Madrid al de finale te winnen van de Samsung Nations Cup. "Het is gemakkelijk coachen als je de beschikking hebt over vier zeer goede ruiters en vier exceptioneel goede paarden. Ik heb vanmiddag een middagdutje gedaan, want de jongens hadden donderdag al een hele goede job gedaan door toen de eerste manche zonder fouten af te sluiten. Ik had er vandaag een goed gevoel over, vandaar dat ik mijzelf dat dutje even gunde. Aan de andere kant moet je wel realistisch blijven. Het verschil tussen winnen en verliezen is soms een centimeter. Je komt ook heel gemakkelijk zo'n wedstrijd uit met een foutje voor ieder paard en dan sta je in de staart van het klassement", aldus Ehrens.

Jeroen Dubbeldam, die voor het Nederlandse team als eerste van start ging, bleef in tegenstelling tot donderdag nu foutloos. "Ik zei donderdag dat ik mijn teammaten extra scherp wilde hebben, maar vandaag moest ik dus iets goedmaken. Ik was scherp en Zenith was scherp. Er was best veel druk, want je had vanavond drie foutloze ritten nodig om te kunnen winnen. Ik ben enorm trots op mijn drie teammaten, die ongelooflijke vechters zijn en daarnaast een ongekende inzet hebben", aldus Dubbeldam.

Ook Maikel van der Vleuten was ingenomen met deze tweede overwinning van het Oranje kwartet op het hoogste mondiale niveau. "We hebben veel succes, maar we weten allemaal dat we zeer geconcentreerd moeten zijn. Het succes stijgt ons zeker niet naar het hoofd, we blijven echt wel met beide rijaarzen op de grond staan".

Jur Vrieling, die met VDL Bubalu de laatste landenwedstrijd in Barcelona liep, was blij. "De inzet van Bubalu is ongelooflijk en wat hij misschien aan vermogen tekort komt compenseert hij met een enorme vechtlust. Dat foutje van Gerco mag je hem niet aanrekenen. Ook Gerco wist dat we al gewonnen hadden en dan is de druk er net iets af en soms heb ik het idee dat Gerco juist die druk nodig heeft om tot absolute topprestaties te komen".

Gerco Schröder, die de wedstrijd beëindigde nadat hij met London tegen een fout was aangelopen, vond dat jammer. "Natuurlijk had ik ook graag een foutloze ronde gereden, maar de driesprong was uiterst delicaat en ik moet de video terugkijken om er achter te komen waaraan ik dat foutje te danken heb", aldus Gerco.

Over één ding waren alle vier het eens, maar het werd het mooist verwoord door Jur Vrieling: "Rob Ehrens is een geweldige coach. Hij weet wat teambuilding is en kan je enorm motiveren. Ook al win je zoals in Geesteren de Grote Prijs, dan nog belt hij je de volgende dag op om je op details attent te maken. Op die manier houdt de bondscoach ons allemaal scherp en weet je enorm te motiveren!".

Uitslag Finale Furusiyya FEI Nations Cup finale (1.60m):

1) Nederland - 0 (248.01)

- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 0

- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0

- Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London N.O.P. (Nabab de Reve x Chin Chin) - (4 + ret)

2) Canada - 4 (243.12)

3) Zweden - 8 (248.25)

4) België - 9 (249.82)

5) Duitsland - 12 (245.17)

6) Groot-Brittannië - 12 (247.10)

7) Italië - 13 (247.20)

8) Brazilië - 13 (249.51)

  • Share this article