Nederland met 3 hippische disciplines in de race voor Londen

Albert Zoer Uruguay

ERMELO (KNHS) - Australië, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, de Verenigde Staten én Nederland komen alle 3 de Olympische disciplines met een team aan de start. In totaal komen er ruiters uit 41 landen in actie. Met de kwalificatie van de Nederlandse eventingruiters voor Olympische Spelen is dit voor Nederland de eerste keer sinds lange tijd. Uit de FEI Olympic Athletes Rankings, die de FEI vrijdag 2 maart 2012 publiceerde voor alle drie de Olympische disciplines, wordt ook duidelijk dat Nederland met vier dressuuruiters naar Londen mag vertrekken.

"We kunnen er als KNHS alleen maar heel blij mee zijn dat de eventingruiters er in geslaagd zijn om voor Nederland drie startplaatsen te veroveren op de Olympische Spelen. Daarmee hebben we een team op de spelen en dat is voor het eerst sinds 1992", aldus Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS.

Maarten van der Heijden betracht nog wel enige voorzichtigheid. "Wil Nederland inderdaad met een uit drie combinaties bestaand team naar Londen afreizen dan zal ons team in een officiële landenwedstrijd met een representatief deelnemersveld zich bij de eerste zes dienen te rijden. De eerste mogelijkheid om aan deze kwalificatie eis van NOC*NSF te voldoen is van 22 t/m 25 maar in het Franse Fontainebleau", aldus Van der Heijden, die er nadrukkelijk op wijst dat de drie ruiters die nu voor Nederland de startmogelijkheid op de Olympische Spelen hebben niet automatisch daar van start zullen gaan. "Als we hebben voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF is het aan bondscoach Martin Lips om te beslissen welke ruiters daadwerkelijk in topvorm verkeren om in Londen van start gaan".

De springruiters hebben zich in 2011 tijdens de Europese Kampioenschappen in Madrid genomineerd voor de Olympische Spelen en dienen zich dit jaar in een FEI Nations Cup Top League wedstrijd bij de eerste acht te rijden om aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF te voldoen. Ook bij de springruiters beslist bondscoach Rob Ehrens met welke combinaties hij in Londen aan de start zal verschijnen. Dit zal gebaseerd zijn op de prestaties gedurende het buitenseizoen.

Bij het springen komen ruiters 75 ruiters uit 26 landen aan de start, inclusief 15 landenteams. De teams komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, België, Brazilië, Canada, Nederland, Zweden, Zwitserland, De Verenigde Staten, Mexico, Chili, Saudi-Arabië, Australië en de Oekraïne. Elf landen worden vertegenwoordigd door individuele ruiters. Dit zijn Argentinië (2x), Azerbeidjan, Bermuda, Colombia (2x), Egypte, Ierland (2x), Jordanië, Japan (2x), Portugal, Rusland en Syrië. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

De dressuurruiters hebben zich reeds tijdens de Wereldkampioenschappen in 2010 genomineerd voor deelname aan de Olympische Spelen. Ook zij dienen in een landenwedstrijd vormbehoud te tonen. Naast het uit drie combinaties bestaande team dat gaat deelnemen aan de Olympische Spelen heeft Nederland, dankzij vier combinaties bij de eerste 28 op de FEI Olympic Athletes Ranking Dressage, ook recht op een vierde startplaats. Deze startplaats zal worden ingevuld door een individuele combinatie. Engeland en Duitsland hebben ook een vierde individuele combinatie aan de start. Het is aan bondscoach Sjef Janssen om op basis van de geleverde prestaties te beslissen welke drie ruiters voor Nederland in het team zullen gaan rijden en wie als individuele ruiter in Londen gaat rijden.

In de dressuur gaan 50 combinaties inclusief 11 teams, uit 24 landen van start en Duitsland, de Verenigde Staten, Zweden, Spanje, Denemarken, Groot-Brittannië, Canada, Colombia, Australië, Nieuw Zeeland en Nederland hebben een team bestaande uit drie ruiters. Daarnaast is er plaats voor de eerst geplaatste individuele ruiters in de zeven FEI leagues een plek, deze komen uit Noorwegen, Oostenrijk, de Oekraïne, de Nederlandse Antillen, Brazilië, Marokko en Japan. Voor Marokko komt Yessin Rahmouni aan de start. Deze ruiter woont en werkt in Nederland en heeft deel uitgemaakt van het Rabo Talententeam. De startplaats van Brazilië is nog onderwerp van een juridische procedure en is daarom voorlopig. Om het deelnemers quotum op te vullen komen individuele ruiters uit Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Portugal, België, twee Polen, Nederland, Frankrijk en Finland in aanmerking. Ook hiervoor geldt dat de FEI een reserve-lijst beschikbaar heeft.

  • Share this article