Nederland eindigt als laatste in Sankt Gallen

CSIO St Gallen Prize Giving Ceremony 1

De afgelopen jaren was Nederland vaak succesvol in het Zwitserse Sankt Gallen als op vrijdag de landenwedstrijd op het programma stond. Dit jaar eindigde Nederland met 31 strafpunten als laatste in de Furusiyya FEI Nations Cup. De zege ging naar Groot-Brittannië, die over beide manches de schade beperkt wist te houden tot slechts drie springfouten. Heel verrassend was het optreden van de Spaanse equipe, die beslag wisten te leggen op de tweede plaats, ruim voor het Zweedse team.

Bondscoach Rob Ehrens relativeerde de achtste plek ogenblikkelijk. "We hadden pole position geloot en moesten in de eerste manche als eerste rijden. Ook in de tweede gingen we als eerste team van start en uiteindelijk eindigden we als laatste. Maar ook al hadden we drie foutloze ronden in de tweede manche gehad, dan nog waren we als laatste geëindigd", aldus Ehrens.

Voor Nederland telde deze wedstrijd niet mee voor de punten. "Laten we deze wedstrijd maar beschouwen als een generale repetitie voor Rotterdam. Het gezegde luidt toch dat een matige generale garant staat voor een perfecte uitvoering?". Terugkijkend op de wedstrijd vond Ehrens dat zijn teamleden naar behoren hadden gepresteerd. Johnny Pals en Robert Vos debuteerden op dit niveau in Lummen, terwijl Rabo Talententeamlid Jody van Gerwen en Maureen Bonder hier op dit niveau hun debuut maakten. "Ik ben blij dat alle vier de combinaties in de tweede manche duidelijk beter presteerden. Dan zie je ze in een wedstrijd progressie maken", aldus Ehrens.

In zijn ogen heeft Johnny Pals met Vignet met in de eerste manche één strafpunt voor het overschrijden van de tijd en met één fout in de tweede naar behoren gepresteerd. "Ik merkte aan Maureen Bonder dat zij toch iets onder de indruk was van de gehele entourage, waardoor zij in de eerste manche met Alex tegen twee springfouten aanliep, die beide het gevolg waren van rijfoutjes. In de tweede omloop herpakte zij zich en reed ze met slechts één strafpunt voor het overschrijden van de tijd naar huis. Jody van Gerwen liep in de eerste manche tegen een weigering aan, nadat ze al een fout had gemaakt op de sloot. Misschien dat ze net te braaf naar de sloot reed. Maar ook zij reed een sterke tweede manche. Robert Vos zorgde in beide manches met Interline H voor het weg te strepen resultaat. Misschien dat hij net iets te geforceerd reed", aldus Ehrens.

In het parcours zaten twee tijdvretende roll back's en mede daardoor was het uitermate moeilijk om binnen de tijd te rijden. "Na drie combinaties besloten ze wel de tijd te verlengen van 78 naar 80 seconden, maar daar hadden ze gerust nog één bij mogen doen. Nu kreeg bijna de helft van het deelnemersveld strafpunten voor het overschrijden van de tijd. ", vertelde de bondscoach, die van mening was dat de bodem goed was.

In de eerste manche wisten vier combinaties foutloos te blijven en in de tweede deden dat tien combinaties. Alleen de Spanjaar Sergio Alvarez Moya met Zipper en Peder Fredericson uit Zweden met H&M Sibon wisten in beide manches het hout niet aan te raken.

Uitslag Furusiyya FEI Nsations Cup Sankt Gallen:

1) Groot-Brittannië - 3

2) Spanje - 4

3) Zweden - 10

4) Zwitserland - 15

5) Ukraïne - 16

6) België - 19

7) Frankrijk - 20

8 ) Nederland - 31

- Johnny Pals (As) - Vignet (Heartbreaker x Iroko) - 1 / 4

- Maureen Bonder (Schoonoord) - Alex (Arpeggio x Mon Cheri) - 9 / 1

- Jody van Gerwen (Limbricht) - Dynamite van het Hazelarenhoekje (Heartbreaker x Clinton) - 11 / 5

- Robert Vos (Wierden) - Interline H (Indoctro x Elmshorn) - (17) / (8)

Tussenstand Nations Cup 1e divisie na 4 wedstrijden:

1) Frankrijk - 245 (3 wedstrijden)

2) Zwitserland - 220 (3 wedstrijden)

2) België - 220 (3 wedstrijden)

4) Spanje - 205.50 (3 wedstrijden)

5) Zweden - 130 (2 wedstrijden)

6) Ukraïne - 120 - (2 wedstrijden)

7) Nederland - 90 (1 wedstrijd)

8) Duitsland - 80 (1 wedstrijd)

9) Ierland - 75 (1 wedstrijd)

10) Groot-Brittannië - 70 (1 wedstrijd)

  • Share this article