Nederland blijft in FEI Nations Cup Top League

Vriling J NLD Oseven prijs DWF 2857 Border Maker

DUBLIN - In een uiterst zinderende landenwedstrijd van de finale van de FEI Nations Cup Top League wist het Nederland springruiterkwartet degradatie uit deze zeer prestigieuze competitie te voorkomen. Daar mag de Nederlandse ruiterequipe enige dankbaarheid tonen richting de Zweedse ruiters, die na een voortreffelijke eerste manche in de tweede ronde ver terugvielen. Ierland won de wedstrijd, voor de Fransen. De competitie werd winnend afgesloten door de Duitsers, die in Dublin als laatste eindigden. De Zweden en de Belgen zijn gedegradeerd.

Bondscoach Rob Ehrens was van mening dat dit zonder twijfel de meest spannende ontknoping van een Top League seizoen was die hij ooit had meegemaakt. "Ik kan nu pas weer ademen, want het was echt een van spanning zinderende wedstrijd. Dat kwam vooral omdat de verschillen in punten tussen de teams zo klein waren", aldus Ehrens, die zijn ruiters graag wilde complimenteren. "In de eerste manche hadden we gewoon pech. Mijn ruiters maakten geen rijfouten en de paarden sprongen top, maar het geluk wat je nodig hebt als een paard een balk licht toucheert ontbrak. We kwamen in de eerste omloop met drie keer met één springfout de ring uit. Als ik nu zou vinden dat de paarden niet goed hadden gesprongen of de ruiters fouten hadden gemaakt dan zou ik dat ook onomwonden zeggen. Maar dat was echt niet het geval. Alle vier combinaties hebben in de eerste manche top gepresteerd. Jeroen zijn paard was kijkerig en nadat hij een foutje had gemaakt heeft hij Quality Time TN rustig naar de finish gereden. Hij kon op dat moment e prestatie van het Oranje kwartet toch niet meer verbeteren. In de tweede ronde vonden we het geluk wel aan onze zijde en reden Albert Voorn en Jur Vrieling beide een ijzersterke foutloze rit. Marc liep tegen een foutje aan, en Jeroen ook. Het was dan ook een pittige proef, met slechts 13 foutloze ruitten en vier combinaties die dubbel nul wisten te blijven", aldus Ehrens.

Na de eerste manche nam Nederland samen met de Zwitsers de vijfde plaats in en stonden alleen de Belgen en de Duitsers achter het Oranje kwartet en gingen de Ieren aan de leiding. Op dat moment was Nederland virtueel gedegradeerd, maar er volgde nog een tweede manche. Liepen in de eerste ronde Albert Voorn met Tobalio en Jur Vrieling met VDL Bubalu nog tegen een springfout op, in de tweede manche wisten ze de lei schoon te houden. Marc Houtzager, die met Sterrehof's Opium aan de start verscheen, tikte in beide manches één balk uit de lepels. Jeroen Dubbeldam noteerde in de eerste omloop met BMC Quality Time TN drie springfouten en wist in de tweede ronde de schade beperkt te houden tot vier strafpunten. Met nog één ruiter per equipe te gaan had Nederland een voorsprong van een half puntje op de ook in degradatiegevaar verkerende Zwitsers en een iets ruimere marge op de Belgen. Toen Dubbeldam het foutje maakte en Pius Schwizer foutloos bleef stond Nederland opnieuw in de degradatiezone. De Zweden, die in de erste manche zeer sterk presteerden en samen met de Fransen de tweede plaats innamen, begonnen ook in de tweede manche sterk. Hun eerste ruiter, Jens Fredricson, reed foutloos maar zijn teamgenote Angelica Augustsson liet twee balken vallen. Toen daarna Daniel Zetterman maar liefst tegen 16 strafpunten aanliep begon het er voor de Zweden zeer somber uit te zien. Hun laatste ruiter Lisen Fredricson zorgde uiteindelijk voor het wegstreep resultaat door met 20 strafpunten aan de eindstreep te komen. Daardoor vielen de Zweden van de met de Fransen gedeelde tweede plaats na de eerste manche terug naar de een na laatste positie, en zakten zij in het algemeen klassement onder Nederland, waardoor wij als zesde eindigden met één slecht punt voorsprong op Zweden.

Eindstand FEI Nations Cup Top League 2012:
1) Duitsland - 48
2) Frankrijk - 44
3) Ierland - 39
4) Groot-Brittannië - 38
5) Zwitserland - 35
6) Nederland - 34.5
7) Zweden - 33.5
8) België - 31

Uitslag FEI Nations Cup Dublin:
1) Ierland - 5
2) Frankrijk - 8
3) Groot-Brittannië - 9
4) Nederland - 16
- Albert Voorn (Evertsoord) - Tobalio (Numero Uno x Jacorde) - 4 + 0
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 4 + 0
- Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - 4 + (4)
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Quality Time TN (Quantum x Now Or Never M) - (12) + 4
5) België - 24
6) Zwitserland - 24
7) Zweden - 28
8) Duitsland - 29

  • Share this article