Leopold van Asten Nederlands kampioen springen

Rsz s13asten leopold van zidane 1

Leopold van Asten is de nieuwe Nederlands kampioen springen. In een zinderende finale hield Van Asten met zijn paard VDL Groep Zidane de lei schoon. Na de vijfde plaats op donderdag maakte ze geen enkele fout in de drie omlopen die volgden. Titelverdediger Maikel van der Vleuten klom met VDL Groep Arera C naar het zilver. Wereldkampioenen Jeroen Dubbeldam – vorig jaar zilver op het NK – en SFN Zenith N.O.P. veroverden het brons.

Het is voor Leopold van Asten zijn tweede titel, in 2003 werd hij kampioen met VDL Groep Think Twice. “Ik heb echt naar dit NK toegewerkt. Ik wist dat ik met VDL Groep Zidane een paard heb dat de mogelijkheden heeft voor een podiumplaats. Ik begon de eerste dag gelijk goed met een strakke nulrode”, vertelt Van Asten. “Het kwam echt op de laatste dag aan. Die moest de schifting brengen, omdat er vrijdag geen verschuivingen in het klassement waren. Ik had het geluk dat er veel gebeurde vandaag. Daarmee kwam voor mij de weg vrij naar de titel.”

Van Asten doelt op de uitsluiting van klassementsleider Frank Schuttert, die met Winchester HS ten val kwam. Jeroen Dubbeldam, die in de tussenstand een voorsprong had op Van Asten, kreeg te maken met een springfout van SFN Zenith N.O.P. waardoor ze het zilver moesten inruilen voor het brons. Van Asten heeft voor de komende maanden een planning gemaakt. “In mijn achterhoofd heb ik natuurlijk het EK in Aken, maar dat zal afhangen hoe het seizoen verloopt”.

Zilveren medaillewinnaar Maikel van der Vleuten begon het kampioenschap donderdag op de veertiende plaats. “Ik weet inmiddels wel dat op de laatste dag van een kampioenschap van alles kan gebeuren. Dat was vandaag ook zo. Ik ben heel blij hoe mijn paard VDL Groep Arera C gesprongen heeft. Ze heeft na donderdag geen fout meer gemaakt. Uiteraard ben ik heel blij met deze tweede plek. Prachtig voor onze sponsor Wim van de Leegte dat zijn ruiters met VDL Groep paarden eerste en tweede worden.”

Jeroen Dubbeldam presenteerde in Mierlo een frisse SFN Zenith N.O.P. “Ik had na het WK wat gas teruggenomen met hem. Daardoor zat ik minder in mijn ritme dan vorig jaar toe we hier tweede werden. Zenith gaf me deze dagen een fantastisch gevoel. Vorig jaar was hij nog onervaren, dit jaar heb ik met heel bewust naar naar dit NK toegewerkt.”

Voor bondscoach Rob Ehrens is het NK een belangrijke observatiewedstrijd. “Ik vond het een heel spannend kampioenschap en ben trots op mijn ruiters hoe ze hier gereden hebben. Het zat dicht bij elkaar en vandaag in de finale moest het gebeuren. Ik weet nu hoe het er voor staat met mijn ruiters en hun paarden. Aanstaande vrijdag beginnen we met de eerste landenwedstrijd in Lummen. Daarna volgen de belangrijke wedstrijden in La Baule en Rome, die voor de punten tellen. We staan er goed voor. Ik kan een heleboel teams gaan invullen de komende maanden met het oog op het EK in augustus in Aken.”

Eindstand NK springen senioren Mierlo

1. Leopold van Asten (Duijzel), VDL Groep Zidane (v.Heartbreaker), 1,75 str punt
2. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Arera C (v.Indoctro), 4,71 str punt
3. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P. (v.Rash R), 5,33 str punt
4. Harrie Smolders (Grobbendonk), Don VHP Z (v.Diamant de Semilly), 5,43 str punt
5. Leon Thijssen (Sevenum), Hartagho (v.Heartbreaker), 6,16 str punt

  • Share this article