Lentiz onderwijsgroep, Gemeente Midden-Delfland & CHIO Rotterdam in nieuwe hippische opleiding

Hippische MBO

Vandaag hebben de gemeente Midden-Delfland, de Lentiz Onderwijsgroep en het CHIO Rotterdam in het Kralingse Bos een intentieverklaring getekend voor het opzetten van een hippische opleiding in de metropool regio Rotterdam-Den Haag. De vierjarige mbo- opleiding moet opleiden voor sport en ondernemersschap en is gebaseerd op een nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.

De opleiding is afgestemd op de vraag vanuit de regio, en kenmerkt zich door:

  • de locatie in Maasland; studenten krijgen les in een rustieke landelijke locatie in het centrum van de metropool regio Rotterdam - Den Haag
  • een kwalitatief goede 4-jarige mbo-opleiding met een stevige intake
  • intensieve en duurzame samenwerking met professionele praktijkleerbedrijven met de aanwezige expertise van de instructeurs als uitgangspunt
  • studenten worden niet alleen topinstructeurs en -ruiters maar ook hippische ondernemers
  • internationale oriëntatie door internationale stages en aandacht voor moderne vreemde talen
  • een unieke combinatie van theorie en praktijk (ochtend les op mbo-school, middag rij- en instructie vaardigheid op het praktijkleerbedrijf)

Het concept sluit naadloos aan op de integrale gebiedsbenadering die Lentiz onderwijsgroep met het opleidingsaanbod nastreeft. "Paardensport is een mooie groeiende sector, met een omzet van 1,5 miljard per jaar is de paardensport in economische zin de tweede sport na voetbal," zegt Gert Kant. "De vraag vanuit de regio en de kwaliteit staan voorop bij de ontwikkeling van de opleiding; we kiezen voor een kleinschalige opleiding."

"Het CHIO Rotterdam is als belangrijkste internationale paardensportevenement van Nederland de motor achter de ontwikkeling van deze paardensportopleiding," zegt Jan de Mooij. "Wij stellen graag onze expertise en ons netwerk beschikbaar voor de ontwikkeling van deze opleiding voor de paardensport."

Gemeente Midden-Delfland verwacht dat de opleiding een positieve economische impuls geeft aan de metropool Rotterdam Den Haag, waarvan Midden-Delfland het groene hart vormt. De opleiding wil gebruik maken van bestaande voorzieningen in de regio, waaronder topmaneges en de huidige locatie van Lentiz in Maasland. Het open, groene gebied wordt daarmee niet aangetast. Wethouder Midden-Delfland beleid, Govert van Oord: "Dit initiatief gaat om veel meer dan alleen een paardensportopleiding. Het is een krachtig voorbeeld van hoe overheid, onderwijs en ondernemers samen werken aan een vitale regio waarbij stad en land elkaar aanvullen. Deze opleiding is goed voor de verdere versterking van de positie van Lentiz | Maasland. En, ook belangrijk, het biedt Maasland en daarmee Midden-Delfland volop kansen voor nieuwe ontwikkelingen!"

Andere partners zijn de gemeente Westland en regionale sterbedrijven op het gebied van paardensport binnen de provincie Zuid-Holland.


Over Lentiz onderwijsgroep
Lentiz onderwijsgroep is een onderwijsorganisatie in het gebied Nieuwe Waterweg Noord, Midden-Delfland en het Westland. De groep omvat een elftal kleinschalige scholen, waarin aan circa 7.500 leerlingen en studenten innovatief onderwijs wordt aangeboden in de vorm van vmbo, havo, vwo, diverse vormen van mbo in de groene sector alsmede contractactiviteiten. Lentiz werkt samen met externe partijen, zorgt voor een vraaggestuurd aanbod en staat voor kwaliteit. Uitgangspunt is de integrale gebiedsbenadering. Lentiz is actief in een omgeving die bij uitstek geschikt is voor internationale projecten.
De onderwijsgroep met scholen in drie unieke economische systemen in de Metropoolregio gaat intensieve relaties aan met haar bondgenoten: bedrijven, gemeenten, basisscholen, vervolgonderwijs en maatschappelijke organisaties.

Over gemeente Midden-Delfland
Midden-Delfland is een bijzonder veenweidegebied tussen Den Haag, Westland en Rotterdam met weidse landschappen en historische dorpen. Inwoners van de omliggende steden komen naar het open en groene Midden-Delfland gebied om tot rust te komen. Midden-Delfland is de eerste Cittaslow in Nederland en daarmee hoofdstad van het Nederlandse netwerk. De basis van de filosofie van Cittaslow is kwaliteit van leven. Daarvoor zetten gebiedsorganisaties, boeren, niet-agrarische ondernemers, inwoners en gemeente zich gezamenlijk in. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die zich onderscheiden en tot de top behoren op het gebied van leefomgeving, landschap, duurzaamheid, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

  • Share this article