Landenwedstrijd in Sankt Gallen gaat als nachtkaars uit

British Team 1

SANKT GALLEN (KNHS) - Uiteindelijk wonnen de Britten de landenwedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup, na een barrage waarin de vier landen van start gingen die na de eerste manche op acht strafpunten stonden. Een tweede manche was geen optie, omdat de bodemkwaliteit tijdens de eerste manche zo ver terugliep dat alle derde en vierde starters van de teams het slechtste resultaat lieten noteren.

Voor aanvang van de wedstrijd waren de Duitse ruiters zo verstandig om aan chef d'equipe Otto Becker duidelijk te maken dat zij niet van plan waren om hun paarden over het doorweekte parcours te laten gaan. Daarop kon Becker niet anders doen dan zijn team terug te trekken. Bondscoach Rob Ehrens speelde ook duidelijk met de gedachten om de Nederlandse ruiters en paarden niet van start te laten gaan. "We hebben op voorhand als chefs d'equipe duidelijk aangegeven dat de bodem te slechts was. Zo slecht dat het welzijn van de paarden in gevaar kon worden gebracht. Als wij de lijn van Duitsland hadden gevolgd dan waren de consequenties erg groot geweest. Zo hadden wij dit jaar geen punten meer kunnen verzamelen voor de competitie en hadden we ons niet kunnen plaatsen voor de finale. Daarnaast zouden we zijn gedegradeerd, waardoor we volgend jaar in de tweede divisie van start hadden moeten gaan. Ik heb respect voor mijn jongens dat ze mij niet op een wijze met de rug tegen de muur hebben gezet als de Duitse ruiters met Becker hebben gedaan. De concessie die we hebben gedaan is dat de ruiters hun Olympische paarden op stal hebben laten staan en zij van start zijn gegaan met hun, oneerbiedig gezegd, tweede paarden", aldus Ehrens.
In de ogen van Ehrens is dit een wedstrijd die niet verreden had moeten worden. "Ik loop nu met een wrang gevoel in mijn buik rond dat we onder ongelijke omstandigheden sport hebben bedreven. Kijk, laten we eerlijk zijn. Weer is weer en daar kan niemand iets aan veranderen, maar als de omstandigheden tijdens een wedstrijd zo verslechteren, en daar hebben we voor gewaarschuwd, dan is er geen sprake meer van eerlijke sport". In de ogen van Ehrens had de afloop van de wedstrijd nog dramatischer kunnen zijn als Zwitserland of Ierland de wedstrijd had gewonnen. "Nu werden ze tweede en vierde en kaapten de Britten de hoofdprijs weg voor de neus van de Zwitsers".

De Duitse bondscoach Otto Becker bleef na afloop van de wedstrijd achter de beslissing van zijn team staan om niet van start te gaan. "We hebben ons duidelijk de consequenties van het niet starten gerealiseerd. Dat is een zware beslissing geweest, omdat we ons nu niet meer kunnen plaatsen voor de finale en naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar van start moeten gaan in de tweede divisie. We zullen die consequenties accepteren. De enige mogelijkheid lijkt voor ons nog te zij dat men ons niet-starten ziet als een gevolg van force majeur en daar zie ik gerede kansen voor. Zo waren de hindernissen duidelijk lager dan voorgeschreven, was het tempo 375 meter per minuut en niet de voorgeschreven 400 meter per minuut. Er stond in het parcours geen driesprong en ontbrak de open sloot, hindernissen die in een wedstrijd als deze behoren te staan. Daarnaast cancelde men de tweede manche en als er dat geen gevolg is van buitengewone omstandigheden, dan begrijp ik het niet meer", aldus Becker.

Voor de Nederandse ruiters in het CSIO van Sankt Gallen voorbij. "We gaan naar huis, want ik denk niet dat hier de komende dagen nog faire springsport mogelijk is", aldus Ehrens.

Voor de Britten reed Laura Renwick met Oz de Breve de winnende rit. De Britse amazone zorgde wel even voor een spannend moment. In de landing van de oxer in de dubbelsprong verloor Oz de Breve een hoefijzer, die met zoveel kracht achteruit vloog dat een paal, gelukkig niet de bovenste, uit de lepels werd getikt. Zij was een halve seconde sneller dan de Zwitser Steve Guerdat met Nasa. De Belgische ruiter Gregory Whatelet tikte met Desteny van het Dennehof wel een paal in de barrage uit de lepels, waardoor België als derde eindigde. De laatste starter, de Ier Shane Breen met Balloon, noteerde ook een springfout in een langzamere tijd, waardoor de Ieren als vierde eindigden.

Meer info zie: www.csio.ch

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup (1.60m):

1) Groot-Brittannië 8 + 0 barr
2) Zwitserland - 8 + 0 barr*
3) België - 8 + 4 barr
4) Ierland - 8 + 4 barr*
5) Italië - 12
5) Frankrijk - 12
7) Nederland - 16*
- Leon Thijssen (Baarlo) - Haertthago (Carthago x Heartbreaker) - 4
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Seoul (Thunder van de Zuuthoeve x Lancer II) - 4
- Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - 8
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton (Emilion x Nimmerdor) - (12)

*: rijden voor de punten.

De tussenstand na La Baule, Rome en St.Gallen:

1) Zwitserland - 180 - (2 wedstrijden gestart voor punten)
2) Frankrijk - 157,67 - (2 wedstrijden gestart voor punten)
3) Ierland - 150.67 - (2 wedstrijden gestart voor punten)
4) Groot-Britannie - 143,67 - (2 wedstrijden gestart)
5) Oekraïne - 100 - (1 wedstrijd gestart)
6) Nederland - 65 - (1 wedstrijd gestart)
7) Spanje - 64 - (1 wedstrijd gestart)
-) Duitsland - 0 - (0 wedstrijden gestart) - in St.Gallen uitgeschakeld

  • Share this article