KNHS stelt nieuwe bondscoaches en teamveterinairen aan

Edwin Hoogenraat

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft de openstaande vacatures binnen de topsportbegeleiding ingevuld. Luc Steeghs gaat zich als bondscoach richten op het springen Young riders, junioren en children. Edwin Hoogenraat is aangesteld als bondscoach springen voor de pony’s. Bij de eventing gaat Jan van Beek aan de slag als bondscoach voor de Young riders en junioren, Mans Buurman richt zich op eventingpony’s. Jurgen Pouls is de nieuwe jeugdtrainer voor reining. Waling Haytema wordt de nieuwe teamveterinair voor endurance en Joost Hezemans gaat eenzelfde functie vervullen voor reining.

Springen

Luc Steeghs, afgelopen jaren bondscoach van de pony’s, is zelf nog steeds actief als wedstrijdruiter. Ook is hij al jaren trainer bij het Rabo Talentenplan en volgde de Niveau 5 coachopleiding. Hij reed internationaal en met het paard Promise Me maakte hij deel uit van het team van de landenwedstrijden in Drammen en Linz. Luc bracht veel jonge paarden met succes uit in nationale competities en de Wereldkampioenschappen voor jonge paarden. Edwin Hoogenraat is jaren actief geweest op 1.50m-niveau, heeft een familiebedrijf (trainings- en wedstrijdstal) en houdt zich intensief bezig met het begeleiden van wedstrijdcombinaties o.a. bij het TTC Zuid-Holland. Edwin is al jarenlang docent van de KNHS-instructeursopleidingen geweest en bezit het Coach-5 diploma.

Eventing

Jan van Beek is bekend met de internationale wedstrijdsport en nam onder andere voor Nederland deel aan drie senioren EK’s, een WK en vele WK’s voor jonge paarden. Hij was lid van het Rabo Talententeam in 2000. Jan is al jaren als docent verbonden aan de KNHS-instructeursopleidingen en volgde tevens de Niveau 5-coachopleiding.

Mans Buurman heeft vele jaren internationaal gesprongen en nam succesvol deel aan het WK jonge springpaarden in Lanaken. Mans heeft zijn HBO-opleiding ‘Educatie en kennismanagement (profiel trainer/coach)’ afgerond en was vele jaren docent aan het NHB in Deurne. De laatste jaren van zijn actieve carrière heeft hij zich toegelegd op de eventingsport.

Technisch directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden, zegt “Verheugd te zijn met het feit dat we nieuwe coaches hebben kunnen aantrekken die didactisch en communicatief sterk zijn”.

Reining en Endurance

Bondscoach Dave Young gaat samenwerken met Jurgen Pouls als jeugdtrainer en Joost Hezemans als teamveterinair. Jurgen is zijn carrière gestart in de klassieke dressuur voordat hij naar reining overstapte. Hij heeft voor Nederland onder meer deelgenomen aan de WK’s in Aken en Normandië. Hij was in 2014 Nederlands kampioen en de beste Nederlander tijdens de Wereldruiterspelen in Caen. Jurgen exploiteert het Reiningcentrum Meertenhof in Grathem.

Joost Hezemans wordt de nieuwe teamveterinair reining. Joost volgt Waling Haytema op, die is aangesteld als teamveterinair endurance en al sinds 2007 in functie was als teamveterinair reining. Beide dierenartsen, verbonden aan Dierenkliniek Wolvega, hebben veel ervaring met verschillende paardenrassen.

De KNHS verlengde in de Olympische disciplines al de samenwerking met Rob Ehrens (springen), Wim Ernes (dressuur), Martin Lips (eventing) en Joyce Heuitink (para-dressuur), alsmede die met Ad Aarts (mennen enkelspan paarden, enkel-, twee- en vierspan pony’s en para-mennen) en Harry de Ruyter (mennen twee- en vierspannen paard), Tineke Bartels-de Vries (dressuur jeugd), Dave Young (reining), Emile Docquier (endurance) en Diana van Klaveren (voltige).

Daarnaast blijven de teamveterinairen Jan Greve (dressuur), Arie Hoogendoorn (springen), Emile Welling (eventing), Brenda Hoogelander (para dressuur), Albert van Unen (mennen paarden twee- en vierspan), Schelto Jonker (mennen enkelspan paarden, enkel-, twee- en vierspan pony’s), Henk van Dijk (dressuur jeugd), Rijk Jan Pleijter (pony’s) en Julia Ridder (voltige) aan de KNHS verbonden. Aanvullende informatie: www.knhs.nl/pers/nationale-kaders

  • Share this article