Kampioenschap dressuur paarden M2

De uiterst functionele manege van L.R. de IJsselruiters te Brummen was afgelopen zaterdag het decor van de KNHS Indoorkampioenschappen paarden en voor de klasse Z2 pony's. Dit laatste kampioenschap werd een week naar voren geschoven, om de ponyruiters in de gelegenheid te stellen komend weekeinde in het Engelse Addington deel te nemen aan een internationale wedstrijd.

Dankzij de enorme inzet van de vrijwilligers waar de De IJsselruiters een beroep op kunnen doen bleek deze accommodatie een volwaardig alternatief voor de natuurlijke lokatie van deze kampioenschappen het KNHS centrum in Ermelo.

In het door het CHIO Rotterdam ondersteunde KNHS kampioenschap dressuur M2 scoorde de 21-jarige Dinja van Liere (Kapelle) met de zesjarige Hexagon's Bon Ami (v. Hexagon's Louisville) als enige boven de 70% en daarmee was de titel voor haar. Dit zeer getalenteerde paard eindigde in de Subli finale voor vijfjarigen reeds als vierde. "Een jaar geleden verruilde ik mijn baan als secretaresse voor een baan bij stal Hexagon van Leunis en Laurens van Lieren. Dat is geen familie, want mijn naam schrijf je zonder letter n op het eind. In de wedstrijd moest ik redelijk vroeg starten en toen ik mijn score zag was ik uitermate verrast. Ik had echt geen score boven de 70% verwacht. Ik denk dat ik mijn overwinning te danken heb aan de heel mooi en ruim uitgevoerde schouderbinnenwaarts onderdelen, waar ik van de jury dan ook negens voor kreeg. De tweede uitgestrekte draf was nog net iets beter dan de eerste en ook daar kreeg ik beide keren hoge cijfers voor. In het halthouden en het achterwaarts gaan heb ik wat puntjes laten liggen. Toch kijk ik met veel voldoening terug op mijn rit, mede omdat één van de juryleden op het protocol schreef: 'Ik heb genoten' ", aldus Dinja van Liere.

Op de tweede plaats in dit kampioenschap eindigde de Annemarie Brouwer-Dijkstra (Zegveld) met de zesjarige Binoeska SB (v. Tuschinski). "Mijn rit was van begin tot het eind een fantastische ervaring", vertelde de 47-jarige amazone. "Binoeska is zes jaar, maar was in de toch iets kijkerige hal vanaf de eerste seconde helemaal bij de les. Ze keek helemaal nergens naar en ik kon vanaf de eerste seconde voluit rijden. Voor mijn gevoel heb ik in Binoeska een geweldig paard. We scoorden hoog in de onderdelen die in de contragalop uitgevoerd moesten worden en in het schouderbinnenwaarts bleef Binoeska heel mooi op het achterbeen. De jury was unaniem in haar opmerkingen dat ik in de onderdelen waar verruimingen worden gevraagd de verzameling beter moet behouden. Mooi dat ze daarin eensgezind waren, want nu weet ik waar we aan moeten werken", aldus Annemarie Brouwer, die afgelopen zomer op de Hippiade in de klasse M1 brons won en nu zilver in de M2. "Als we die lijn weten vast te houden gaan we deze zomer voor goud in het Z op de Hippiade!", aldus een optimistische Annemarie Brouwer.

Het brons werd opgeëist door de 20-jarige Neelke van Kollenburg (Oirschot) met Bram (v. Sandreo). "Bram is een paard dat echt voor me wil werken en dan zie je de gehele proef door. We hebben geen fouten gemaakt, maar de stap van Bram is van nature extreem ruim en omdat hij pas zes is kost het hem veel moeite om zich in de verzamelde stap goed te sluiten. Daar hebben we punten laten liggen, maar in draf en galop ging het echt fijn en bleef hij continue mooi in de aanleuning"

  • Share this article