In memoriam: Sven Harmsen

Afgelopen maandag 10 september is in het Foothill Hospital in Calgary Sven Harmsen, bondscoach van de Ponyruiters, Junioren en Young Riders, overleden.

Harmsen voelde zich op Spruce Meadows in het Canadese Calgary gewaardeerd en welkom. Hij nam zelf in 1982 met Retrial deel aan de Masters en behaalde in de Landenwedstrijd voor Nederland (onder leiding van Derk Barlagen en samen met Johan Heins, Gerd Meier en Piet Raijmakers) het beste resultaat. Afgelopen week reisde Sven weer naar het concoursterrein om het werk van Rob Ehrens – met wie hij binnen de KNHS intensief samenwerkte - waar te nemen. Dit jaar eindigde het Nederlandse team op de traditionele Holland Day als derde. Op de net zo traditionele gala avond van de Masters in Spruce Meadows worden door alle chefs d'equipe, begeleid door een korte speech, presentjes aangeboden aan de familie Southern. Sven stond op het punt het podium te betreden om zijn speech af te steken, toen hij werd getroffen door een naar later bleek fatale hartaanval.

Ook bij het CHIO Rotterdam was Sven Harmsen een vertrouwd gezicht. Vroeger als springruiter en de laatste jaren als bondscoach was hij altijd aanwezig om zijn pupillen bij te staan in de VdB Cup wedstrijden. Emile Hendrix, directeur sportief springen bij het CHIO Rotterdam, bewaart goede herinneringen aan Sven Harmsen: "Ik heb Sven erg goed gekend. Een man met ambitie en drive en werkend volgens de klassieke school. Een enorm verlies voor de Nederlandse paardensport, maar nog meer voor zijn nabestaanden. Wij leven oprecht met hen mee om dit onverwachte en onbegrijpelijke verlies te verwerken."

  • Share this article