In 65 jaar CHIO Rotterdam is veel gebeurd…

Bernhard

1955 Nederland wint de Rotterdamse Landenwedstrijd

In 1955 wint Nederland voor de 2e keer de Rotterdamse Landenwedstrijd springen (de 1e keer was in 1948). Het was een ongekend spannende wedstrijd, het gebeurde in die tijd zelden dat een landenwedstrijd in de barrage beslist moest worden. De vier Nederlandse ruiters maj. J. Baron van Lynden, Ben J.J.M. Arts, Rinus Koster en Wiel G. Hendrickx. Chef d’equipe was kolonel A.E. Pantchoulidzew.

Na de eerste manche hadden Spanje, Engeland en Nederland 4 strafpunten. Tussen de manches was de presentatie van de landenteams. Master, bereden door Van Lynden kon behoorlijk lastig zijn tijdens zo’n parade dus Van Lynden reed op een manegepaard. Tijdens het Wilhelmus deelde dit paard een trap uit aan Ben Arts.

Na twee ronden stonden Engeland en Nederland gelijk met elk 12 fouten. In de barrage maakten alle vier de Engelsen een fout. Master en Van Lynden bleven foutloos. Ben Arts bleef maakte met Tatjana twee fouten evenals Rinus Koster met de vos Tarahumara. Wiel Hendrickx moest met Byou, die hij voor 950 guldens gekocht had en waarmee hij 2 maanden voorafgaand aan het CHIO in 1955 Nederlands kampioen werd, de beslissing brengen. Wie het gezien heeft vergeet het niet…. De stilte was zo intens dat het leek of het middernacht was in het Kralingse Bos.

Wiel Hendrickx: “Ik weet niet hoe het ging. We waren allebei heel rustig. Ik wist waarom het ging, Byou niet. Hij was in supervorm, nam alles zo vanzelfsprekend dat ik een grenzeloos vertrouwen voelde. Zelfs bij de laatste sprong waren we niet in paniek! Na afloop zei majoor Van Hussem tegen me: “Wiel, er zat een vent naast me op de tribune die z’n neus wou snuiten terwijl jij bezig was. Ik zei: Wacht even, man!”

Het heeft na deze wedstrijd 36 jaar geduurd voordat Nederland weer een overwinning noteerde in de landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam.

In het totaal heeft Nederland in de afgelopen 65 jaar 7 keer de landenwedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam gewonnen. Barrages die de uitslag van de landenwedstrijd bepaalden kwamen een enkele keer voor in de afgelopen 65 jaar. In 2011 won Ludger Beerbaum met Gotha in een zinderende barrage van de Britse Ben Maher.

  • Share this article