In 65 jaar CHIO Rotterdam is veel gebeurd...

Ad Klebe Carrousel 1955

In deze rubriek nemen we u mee door de geschiedenis van het CHIO Rotterdam in de vorm van anekdotes uit het verre en recente verleden.

Dressuur en het CHIO Rotterdam

Tijdens het eerste CHIO Rotterdam stonden er twee dressuurproeven (L en M) op het wedstrijdprogramma. Vanaf 1949 staat ook de Prix St Georges op het programma. Vanaf 1953 heerst Duitsland in de dressuurpiste. In 1956 doet de Grand Prix z’n intrede, Liselott Linsenhoff wint op Adular. De drie juryleden zaten in die tijd naast elkaar in hun hokjes. In principe konden ze alles van elkaar horen. Na elke proef pleegden de juryleden overleg om te zien of er niet te veel onderlinge verschillen waren. Men was verplicht om bij grote verschillen tot een compromis te komen.

In 1961 is met komst van de Kür op Muziek het dressuurprogramma volledig. Rainer Klimke start zijn lange en succesvolle dressuurloopbaan in Rotterdam met Arcadius. In 1962 wordt de eerste landenwedstrijd dressuur gehouden. Enkele uren voor aanvang zeggen de Russen laconiek af met een telegram. De wedstrijd wordt gereden met een Duits, Zwitsers en Nederlands team, Duitsland wint.

Annemarie Sanders-Keijzer was de eerste Nederlandse GrandPrix Special winnares op Amon in 1983. Haar doorbraak van de Duitse dominantie was een voorbode voor het succes van de Nederlandse dressuur. Anky van Grunsven won in de jaren daarna meer tijdens het CHIO dan welke landgenoot ook. Het hoogtepunt voor Anky blijft de Kür op Muziek op zaterdagavond. Begin jaren negentig zegt Anky over de Kür: “Zoiets vind je op geen ander concours. De mensen zijn zo enthousiast. Of het de nummer 12 of nummer 1 is, het maakt niet uit. Men klapt voor iedereen en niet zoals zo vaak alleen voor deelnemers uit eigen land!”

In 1997 verdwenen de landenwedstrijden dressuur van het programma en vonden er alleen nog individuele wedstrijden plaats. In 1998 en 2000 moest de dressuur vanwege financiële redenen zelfs helemaal geschrapt worden. In 2001 keerde de dressuur weer terug, zij het in bescheiden mate.

Het jaar 2006 betekende een ommekeer met de komst van de All-Weather bodem in de hoofdpiste werden de Grand Prix rubrieken verplaatst naar de hoofdpiste. Op de eerste ochtend rijden Anky van Grunsven en Salinero in deze nieuwe baan een wereldrecord tijdens de Grand Prix. Vanaf dat moment is de landenwedstrijd weer terug op het programma en heeft de dressuur tijdens het CHIO Rotterdam en natuurlijk het EK Dressuur in 2011 ongelooflijk aan populariteit gewonnen.

bron: CHIO 50-jaar uitgegeven in 1998 door Koppel Uitgeverij & CHIO, oog op de toekomst (uitgegeven door de Stichting CHIO Rotterdam in 2008)

  • Share this article