Hippisch Nederland in mondiale top zeven

Olympische20ringen

ERMELO (KNHS) - Nederland is één van de slechts zeven landen die met drie teams afreizen naar de Olympische Spelen in Londen. Naast gastland Groot- Brtitannië zijn dat Australië, Canada, Duitsland, de USA, Zweden en Nederland. Daarmee behoort Nederland voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 1992, die in Barcelona plaatsvonden, in alle drie Olympische disciplines met een team tot de deelnemers.

In de springsport komen ruiters uit 26 landen aan de start. Daaronder15 teams, aangevuld met 15 individuele ruiters uit elf landen, met een maximum van twee ruiters per land. In de springsport bestaat een team uit maximaal vier combinaties en minimaal uit drie. Bij een team met vier ruiters mag het resultaat in de onderdelen die meetellen voor het teamresultaat van de slechtst presterende ruiters per manche worden geschrapt. In totaal nemen 75 springruiters deel aan de Spelen.

In de dressuur komen in totaal ruiters uit 24 landen aan de start. Elf landen komen met een team bestaande uit drie combinaties aan de start, aangevuld met 17 individuele combinaties, waaronder een vierde individueel deelnemende ruiter voor Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. In de landenwedstrijd voor de dressuurruiters, waarvan het klassement pas wordt opgemaakt na de Grand Prix én de Grand Prix Special, kent men geen schrapresultaat en tellen alle drie de prestaties mee. In totaal nemen 50 dressuurruiters deel aan de Olympische Spelen.

In de eventingsport komen ruiters uit 22 landen aan de start. Veertien landen komen met een team aan de start bestaande uit minimaal drie en maximaal vijf combinaties. Daarnaast is er plaats voor 17 individuele combinaties. Via de geschoonde ranking lijst van de FEI per 1 maart 2012 wisten vier Australische combinaties en drie Nederlandse combinaties zich te plaatsen voor de Olympische Spelen, waardoor het aantal teams in de discipline eventing op 14 is komen te staan. Er komen acht landen in de eventingwedstrijd aan de start met individuele deelnemers. Ook in de discipline eventing telt het resultaat van de beste drie combinaties. Voor de beste 25 combinaties in het individuele klassement - na dressuur en cross country - staan er op de afsluitende dag twee springparcoursen op het programma, die op één dag worden afgewerkt. Het eerste springparcours levert het resultaat voor de teamprestatie, het tweede springparcours telt mee voor het individuele klassement. Het totaal aantal deelnemers aan de eventingwedstrijd in Londen is 75.

De 200 ruiters die in de disciplines dressuur, eventing en springen naar de Olympische Spelen van Londen afreizen vertegenwoordigen 41 landen.

  • Share this article