Het koningshuis en het CHIO Rotterdam

Niemand heeft zo’n nauwe band met het CHIO Rotterdam als ons vorstenhuis. Op de voorzijde van het eerste programmaboekje in 1948 staat vermeld: “Het CHIO wordt gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.” Vanaf het eerste CHIO in 1948 tot op heden behoort de Koninklijke familie tot de trouwe bezoekers. De relatie met de Koninklijke familie was na de oorlog snel gelegd. Prins Bernhard was voorzitter van de FEI en vanuit die functie beschermheer van het CHIO Rotterdam. Maar dit was niet zomaar een titel, de prins gaf er echt invulling aan. Hij toonde bijvoorbeeld zijn blijk van waardering voor het werk van de organisatoren van het concours door hen te ontvangen in de Oranjezaal van Huis ten Bosch.

De Prins was vanaf het begin bovendien een serieus deelnemer aan de rubrieken. Eerst tijdens de cross country in IJsselmonde, later kwam de Prins ook aan de start in de springpiste. Toen een pijnlijke rug Prins Bernhard parten ging spelen, verlegde hij zijn aandacht naar de dressuurpiste. Met zijn paard Arquebuse de prins leverde de prins daar knappe resultaten. Toch ging het soms ook mis. Terwijl de Prins aan het rijden was werd de bierwagen van Heineken achter de juryhokjes geleegd. Men gooide een biervat uit die wagen op een ijzeren plaat. Het was alsof een kanon afging. Het paard van de Prins sprong bijna de ring uit. Een jaar later had de toenmalige ringmeester Jacques Schoufour ervoor gezorgd dat er geen herrie zou zijn. Tijdens de rit van de Prins kwam er plotseling een pauw met vier jongen de ringen binnen lopen. Het dier fladderde met een vleugel naar het paard dat de kluts kwijt raakte. Opnieuw kwam de Prins naar ringmeester Schoufour die wanhopig antwoordde: “Ik heb die beesten helaas niet aan een touwtje.” Twee jaar later moest de Prins snel weg. Hij vroeg om een eerdere starttijd en zou opgehaald worden door een helikopter die zou landen op het grasveld bij de molen aan de Kralingse Plas. Maar in plaats van op die plek te landen laat de piloot de helikopter boven de ring zakken…. Het zand vloog alle kanten op, de Prins en het paard ook. “Dit keer is het jouw fout niet!” zei de Prins tegen Schoufour bij het verlaten van de ring.

Prinses Beatrix was misschien wel de grootste fan van het CHIO Rotterdam. De Prinses won in 1957 de eerste prijs bij de jachtpaarden met haar paard Foxtrot. Na haar inhuldiging als Koningin heeft Prinses Beatrix bijna alle jaren het CHIO Rotterdam bezocht.

Koning Willem Alexander ging als kind met z’n ouders mee naar het CHIO Rotterdam. Tijdens de landenwedstrijd vermaakte de kroonprins zich als beheerder van een wedkantoortje waar een gulden kon worden ingezet op het land dat zou gaan winnen. In 2011 opende Koning Willem Alexander de Grandstand en in datzelfde jaar bracht Kroonprinses Amalia met haar grootmoeder haar eerste bezoek aan het CHIO Rotterdam.

bron: CHIO 50-jaar uitgegeven in 1998 door Koppel Uitgeverij & CHIO, oog op de toekomst uitgegeven door de Stichting CHIO Rotterdam & Traditierijk uitgegeven door Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club

  • Share this article