Grote Prijs winnaar CHIO 2012 in top 10 wereldranglijst

Marc Houtzager Tamino 1

ERMELO (KNHS) – Op de zojuist door de FEI gepubliceerde wereldranglijst voor springruiters staat de winnaar van de Longines Grand Prix Port of Rotterdam 2012, Marc Houtzager, nu op de negende plaats. Door zijn overwinningen in december in Parijs en Londen steeg de ruiter vijf plaatsen ten opzichte van zijn positie begin vorige maand. Houtzager is Gerco Schröder, die zijn tiende plaats behield, voorbijgestreefd. De combinatie Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival zakt naar de tweede plaats achter Charlotte Dujardin met Valegro bij de dressuur.

Marc Houtzager sloot zijn succesvolle jaar 2012, fantastisch af met de winst in de wereldbekerwedstrijd van Londen, de plaats waar hij enkele maanden eerder Olympisch zilver behaalde met het team en individueel negende werd tijdens de Spelen. Twee weken eerder was Houtzager met Sterrehof’s Tamino (Numero Uno x Farmer) de allerbeste in de Masters in Parijs. Houtzager dankt zijn huidige nummer 9-positie ook aan de overwinningen in de Grote Prijzen van ’s Hertogenbosch (Sterrehof’s Opium) en Hardelot (Voltaire) en natuurlijk zijn overwinning in de Longines Grand Prix Port of Rotterdam in het Kralingse Bos met Sterrehof’s Tamino. Met deze overwinning is Houtzager de negende Nederlander sinds 1948 die tijdens het CHIO Rotterdam de Grote Prijs won.

Gerco Schröder behield zijn tiende plaats op de FEI Rolex ranking, onder meer door de zesde plaatsen in de wereldbekerwedstrijd van Londen en de Masters in Parijs vorige maand. De Duitser Christian Ahlmann is ook na december de best presterende springruiter van de wereld. Olympisch kampioen Steve Guerdat, volgt op 2.

Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival wonnen twee weken geleden de Kür op Muziek in Mechelen en werden er tweede in de Grand Prix. Helaas was dat niet genoeg op hun leidende positie op de wereldranglijst vast te houden en staat Charlotte Dujardin met Valegro nu aan de leiding. De overige top zes bleef ten opzichte van november ongewijzigd. Edward Gal blijft met Glock’s Undercover op nummer 7, ten koste van Isabell Werth. Anky van Grunsven zakt in de ranking en komen we op de wereldranglijst tegen op plaats 33.

  • Share this article