Gouden WK-team aan start op EK springen

Team Ned CAEN1418637

Het springruiterteam, dat vorig jaar goud won op het Wereldkampioenschap in Caen, is door bondscoach Rob Ehrens geselecteerd voor het Europees kampioenschap van 18 tot en met 23 augustus in Aken. Het team bestaat uit de dezelfde succesvolle ruiters, de paarden Glock’s Cognac Champblanc en VDL Zirocco Blue N.O.P zijn nieuw in het team. Harrie Smolders is met Emerald opgeroepen als vijfde combinatie.

Voor de succesvolle Nederlandse springruiters is het Europees Kampioenschap een tussenstation naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het is alweer enige jaren geleden dat de titel is binnengehaald en de enige medaille die nog ontbreekt in de prijzenkast van bondscoach Rob Ehrens. “We zullen zeker tot de favorieten gerekend worden. Dat mag ook gezien onze staat van dienst. We hebben de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup al bereikt dit jaar. Een van de doelen was om ons te handhaven in de eerste Europese divisie en dat is weer gelukt. Niet alleen met de combinaties die naar het EK gaan, maar dankzij alle ruiters en hun paarden die de laatste maanden de landenwedstrijden hebben gereden. Het tweede doel is om zo hoog mogelijk te eindigen op het EK”, aldus Ehrens.

Wereldkampioenen Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. – team en individueel - zijn er weer bij. De topcombinatie won begin dit jaar de Grote Prijs van Neumünster en werden onlangs vijfde in de Grote Prijs van Aken en tweede in de Grote Prijs van Rome, de stad waar ze met het team tweede werden in de Furusiyya Nations Cup. Voor Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi N.O.P. wordt het EK in Aken het vijfde grote kampioenschap op rij. Een unieke prestatie van de combinatie die dit voorjaar als zesde eindigde in de wereldbekerfinale in Las Vegas en naast WK teamgoud ook zilver won met het team op de Olympische Spelen in Londen.

Gerco Schröder is al jaren een vaste waarde voor het team van Rob Ehrens. In Aken rijdt Gerco met de schimmelruin Glock’s Cognac Champblanc waarmee hij vorige week vierde werd in de Global Champions Tour in London, twee sublieme foutloze ronden reed in de landenwedstrijd in Rotterdam en twaalfde werd in de wereldbekerfinale in Las Vegas.

In de Amerikaanse gokstad maakte de elfjarige hengst VDL Zirocco Blue N.O.P. met Jur Vrieling zijn debuut op een internationaal kampioenschap. De tiende plaats in de einduitslag van de finale, de toprondes in de landenwedstrijden van Rome en Hickstead, de derde plaats gisteren in de Grote Prijs van Hickstead en de 8e plaats in de Grote Prijs van Aken zijn de redenen dat Vrieling en de hengst zijn opgenomen in het team.

Mocht een van de vier bovengenoemde combinaties niet in Aken kun starten dan heeft Ehrens een ijzersterke combinatie opgeroepen: Harrie Smolders met Emerald. In Lummen waren Smolders en Emerald de beste Nederlandse vertegenwoordigers in de landenwedstrijd en eindigden ze op de tweede plaats in de Grote Prijs. In Falsterbo reden ze twee keer nul in de gewonnen Furusiyya Nations Cup.

Springruiterequipe Europees Kampioenschap 19 tot en met 23 augustus Aken

Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P. (v.Rash R)

Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway)

Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel)

Jur Vrieling (Holwierde), VDL Zirocco Blue N.O.P. (v.Mr.Blue)

Harrie Smolders (Grobbendonk), Emerald (v.Diamant de Semilly)

  • Share this article