Gouden EK medaille Nederlandse springruiters

Team NED AKEN15 Y06709

De Nederlandse springruiters hebben op het Europees Kampioenschap in Aken goud veroverd in de Landenwedstrijd. ”Duitsland heeft ons netjes geholpen", zegt Rob Ehrens opgelucht. "Hulde aan mijn ruiters, eigenaren en iedereen die hieraan heeft meegeholpen." Het was een thriller, de finale van de landenwedstrijd op het EK in Aken. De springfout van Duitser Daniel Deusser verzekerde het team van Ehrens van GOUD.

“Het was even spannend na de tijdfout van Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. Maar daarna heeft Duitsland ons netjes geholpen. Wat moet ik meer zeggen. Ik ben een dolgelukkige coach. Hulde aan mijn ruiters, de eigenaren van de paarden, de sponsors en iedereen die heeft meegeholpen aan dit succes”, is Ehrens kort en bondig.

Het was in Mannheim in 2007 voor het laatst dat de Nederlandse springruiters Europees goud wonnen. Ook toen zaten Dubbeldam en Schröder in de equipe. Een jaar eerder won Ehrens met zijn team goud op het WK in Aken, zilver op de Spelen in Londen en vorig jaar de wereldtitel in Caen.

“Mijn ruiters houden echt van Aken, we willen dat alle kampioenschappen hier gehouden worden”, lachte Ehrens in de persconferentie. Waarop verliezend bondscoach van de Duitse equipe Otto Becker reageert: “Wij willen dat ook, maar dan zonder dat de Nederlanders meedoen.”

Nederland begon de wedstrijd woensdag op de vijfde plaats, klom na dag 2 van het kampioenschap naar de tweede plaats en passeerde vandaag de Fransen die 12 strafpunten opliepen en uiteindelijk als vijfde eindigden. Duitsland werd tweede. De Zwitsers – na dag 1 op de 13e plaats – veroverden brons en een Olympische kwalificatie, net als de Britten en de Spanjaarden.

De Nederlandse ruiters zijn sinds vorig jaar al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar.

Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam begon de wedstrijd vandaag met een geweldige foutloze ronde en klimt in het individuele klassement naar de derde plaats met een totaal van 2,68 strafpunten. “Hij doet gewoon zo door”, prijst Dubbeldam zijn paard SFN Zenith N.O.P. “Hij gaat echt goed, nog beter dan vorig jaar. Het was echt een heel moeilijk parcours vandaag. Voordat ik de ring in moest reed Meredith Michaels-Beerbaum foutloos. Toen leek het wel een heksenketel. Zenith wilde niet naar binnen. Eenmaal binnen blies hij een keer uit en deed hij gewoon wat hij moest doen.”

Maikel van de Vleuten bracht de gouden medaille als tweede ruiter voor Nederland in zicht door een vertrouwde, superieure foutloze rit met VDL Groep Verdi TN N.O.P. “Verdi is gewoon in zijn element als de hindernissen zoals vandaag hoger en breder zijn. Op het voorterrein in de warming-up voelde hij al geweldig aan. Verdi doet dit echt voor het team.” In het klassement maakten ze een sprong van 30 naar 13 en zijn zeker van de finale op zondag van de beste 25 ruiters.

Jur Vrieling kwam zonder hindernisfouten maar met een kostbare tijdfout over de finish, waardoor teamzilver zeker was en de druk bij Duitsland en Gerco Schröder werd gelegd. “Ik had me niet kunnen vergeven als mijn tijdfout ons goud had gekost. Ik zat er even doorheen. Na de springfout van Daniel Deusser was het goud binnen en een enorme opluchting. Ik ben zo blij met het goud.” Zondag heeft Vrieling, die nu zesde staat 4,29, kans op een medaille. Klassementsleider Sergio Alvarez Moya staat op 1,47 strafpunt.

Gerco Schröder reed na de fout van Daniel Deusser toen goud al binnen was. “Glock’s Cognac Champblanc begon goed. Tot de waterhindernis liep het super. Maar daar liep hij wat terug, we kregen een fout en toen liep alles even weg. Daarna pakte hij gelukkig weer aan”, verklaart Gerco de ongebruikelijke 14 strafpunten die hun buiten de finale op zondag houden.

Zondagmiddag rijden de beste 25 ruiters de individuele finale over twee manches. De strafpunten tot nu toe gaan mee naar de finale.

Landenklassement Europees Kampioenschap, Aken

Goud Nederland, 8.820

Zilver Duitsland, 12.400

Brons Zwitserland, 18.230

4. Groot Brittannië, 18.990
5. Frankrijk, 21,700

Tussenstand individuele klassement EK Springen
1. Sergio Alvarez Moya (, Carlo (v.Contender), 1.45 str pnt
2. Cassio Rivette , Vivant (v.Fuego du Prelet), 2,31 str pnt
3. Jeroen Dubbeldam , SFN Zenith N.O.P. (v.Rash R), 2,68 str pnt
6. Jur Vrieling , VDL Zirocco Blue N.O.P. (v.Mr Blue), 4,29 str pnt
13. Maikel van der Vleuten, VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel), 5,85 str pnt
36. Gerco Schröder , Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway), 17,45 str pnt

  • Share this article