Frans Lavooij paardensportman van 2011

Pag 5 Frans Lavooij

Onze voorzitter, Frans Lavooij, is tijdens Indoor Brabant uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar 2011. Lavooij kreeg deze eretitel voor zijn enorme inspanningen om het CHIO Rotterdam, één van de klassiekers in de mondiale hippische sport, terug te brengen waar het hoort.

Een aantal passages uit het juryrapport:
De Paardensportman van het Jaar 2011 begon in 2005 aanvankelijk aan een hopeloze taak. Zijn evenement was weggezakt naar een niveau van de grauwe middelmaat. Het sleepte zich voort als een kreupel paard, dat niet alleen bol stond van tradities, maar ook stram van ooit ingenomen standpunten. Daardoor leek iedere vernieuwing op voorhand onmogelijk, waardoor velen het einde zagen naderen. Maar de Paardensportman van het Jaar 2011 maakte dat het heilige gras verdween en vervangen werd door een all-wheater bodem. Externe deskundigen werden aangetrokken, waardoor de dressuur de prominente plaats terugkreeg. Bestuurlijk werd er vernieuwd en daardoor was er binnen de organsiatie plaats voor professionele mensen, in plaats van goed willende amateurs.

Er werden vele ambities uitgesproken en in 2011 werden er twee volledig waargemaakt. Een schitterend EK dressuur en in een accommodatie die dankzij de nieuwe tribune een enorme uitstraling heeft gekregen. De Paardensportman van het Jaar 2011 heeft er voor gezorgd dat politiek Rotterdam het CHIO is gaan zien als een gewaardeerd onderdeel van de gehele sportcultuur van de stad, en niet langer als een feestje van een enkeling in Kralingen.


Het bestuur van het CHIO blijft onder zijn leiding samen met de andere organisaties die de FEI Topleague wedstrijden organiseren knokken voor het behoud van de klassieker in de springsport: de landenwedstrijd. Diverse bonden, waaronder de KNHS, ondersteunen deze ambitie - het behoud van de landenwedstrijd - volledig.

Volgens de commissie Paardensportman van het Jaar is het EK dressuur is slechts een voorlopig hoogtepunt en zij spreekt dan ook de hoop uit dat Frans Lavooij uit deze erkenning de energie haalt om door te gaan op de vernieuwende ingeslagen weg, waardoor het CHIO Rotterdam de positie van het beste buiten-evenement van Nederland verder zal weten uit te bouwen.

De commissie Paardensportman van het Jaar:
Tjeerd Velstra, voorzitter
Nicole van Doorne
Martien van den Heuvel
Jacob Melissen
Henk Nijhof sr.
Theo Ploegmakers
  • Share this article