FEI Jumping comitee beslist dat het Duitse team voor punten rijdt

Marco Kutscher

Het FEI Jumping comitée heeft besloten dat het Duitse team, dat zich terugtrok voor de wedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup in St Gallen op 31 mei jl., in de gelegenheid gesteld wordt om in de 3 resterende wedstrijden van de competitie te rijden voor kwalifacatiepunten voor de 2013 Furusiyya Nations Cup finale. Duitsland krijgt geen punten voor de wedstrijd in St Gallen en ook het verzoek om een wild card voor de finale in Barcelona is afgewezen.

Volgens de regels had de Duitse hippische federatie voorafgaand aan de competitie de wedstrijden in St Gallen, Rotterdam, Aken en Hickstead gekozen als de evenementen waar zij voor kwalificatiepunten zouden rijden. De regels bepalen dat niet respecteren van de aangegeven kwalificatiewedstrijden betekent dat het betreffende team zijn punten voor het gehele seizoen verliest. Het FEI Jumping comitee heeft, op basis van de regel 'bij onvoorziene en bijzondere omstandigheden die niet door de regels worden bepaald is het de plicht van het FEI Jumping comitée om een beslissing te nemen die rekening houdt met de rest van alle regels van de competitie en de overige regels en met de geest van de sport'.

De beslissing is in overleg met alle betrokkenen (chef d'equipes, jury, organiserend comité en FEI) genomen door FEI Jumping Comite voorzitter John Madden (USA) en 2 leden, Ian Allison (CAN) en Vladimir Platov (RUS). Om conflicterende belangen uit te sluiten zijn Stephan Ellenbruch (GER), Max Kϋhner (GER) en vice-coorzitter Marco Fusté (ESP) niet in de besluitvorming betrokken. De 3 betrokken leden verklaarden dat de belangrijkste reden voor de regel was te voorkomen dat teams tijdens evenementen niet komen opdagen. In dit geval gold voor Duitsland dat het land zeker mee wilde doen aan de wedstrijd en bij de loting aanwezig was. Pas een uur voor aanvang van de wedstrijd heeft bondscoach Otto Becker op verzoek van de ruiters die wegens de slechte omstandigheden niet wilden starten, het team teruggetrokken.

"De Duitse hippische federatie heeft de regels gerespecteerd door een team naar St Gallen te sturen en heeft volgens die verplichting gehandeld," zegt John Madden, "het waren de eigenaren van de paarden die niet wilden dat hun paarden sprongen onder deze omstandigheden. Zowel de Duitse federatie als de FEI heeft geen rechten om de eigenaren van een paard te vertellen wat ze moeten doen. Het zou niet rechtvaardig zijn om de Duitse federatie hierom te bestraffen omdat dit buiten hen om gaat. Het FEI Jumping Comitee heeft besloten dat Duitsland nu de punten moet proberen te verdienen in Rotterdam, Aken en Hickstead om zich alsnog te kunnen kwalificeren voor de finale."

  • Share this article