Eric Lamaze en Hickstead ook in Rotterdam onverslaanbaar

ROTTERDAM (KNHS) - In de openingsrubriek van het CHIO Rotterdam is Marc Houtzager ten val gekomen met de zevenjarige ruin Sterrehof's Zam Zam (v. Sydney). Op het oog zag de val er niet ernstig uit, maar was de landing uiterst ongelukkig. Houtzager kwam op het ondereind van zijn rug in het zand terecht.

"Het was wat je noemt een dode val. Ik viel niet van erg hoog en ook niet met een hoge snelheid, maar ik heb mij behoorlijk zeer gedaan. In het IJsselland ziekenhuis hebben ze het gekwetste deel van mijn lichaam door de scanner gehaald. Ik bleek niets gebroken te hebben, maar het zag blauw omdat het zwaar gekneusd is. Terug in het Kralingse Bos heb ik één van mijn paarden dressuurmatig gereden en dat ging gelukkig goed. Daarop besloot ik toch maar van start te gaan in de belangrijkste wedstrijd van de dag, een 1.55m. parcours. Ik wist met Sterrehof's Voltaire vrij gemakkelijk foutloos te blijven en had nergens last van. Dat zal morgen wel anders zijn", aldus Marc Houtzager, die in de winning round 14 strafpunten noteerde en als laatste eindigde. De zege ging in deze wedstrijd naar Olympisch kampioen de Canadees Eric Lamaze met de in Nederland gefokte Hickstead (v. Hamlet).

In de openingswedstrijd, een wedstrijd voor zes- en zevenjarige springpaarden, ging de zege naar de uit Venezuela afkomstige ruiter Pablo Barrios, die met G and C Quivola als snelste combinatie het parcours foutloos wist af te leggen. De Duitser Ludger Beerbaum werd met Caresse tweede, voor de sterk rijdende Gerco Schröder met de KWPN en NRPS goedgekeurde hengst Eurocommerce VDL Groep Zagreb. In de tweede wedstrijd van de dag, die eveneens direct op tijd werd verreden leverde de 'regionale' amazone Sabrina van Rijswijk een puike prestatie met Matsuru Tuidam de Tivoli, door als zevende te eindigen. De overwinning in deze rubriek ging naar de Britse Laura Renwick met Beluga II, die in rengalop het parcours foutloos wist te overwinnen en daarmee de zege voorkwam van Leopold van Asten met VDL Groep Glory. Leon Thijssen werd met BMC Chamber Z achtste.

Naast veel internationale topruiters hebben Anniek Poels (Swolgen) en Stephanie van den Brink in het kader van het Rabo Talententeam in Rotterdam startmogelijkheden gekregen. Daarnaast heeft de organisatie gemeend een drietal ruiters wiens roots in de agglomeratie Rotterdam liggen op dit CHIO van start te laten gaan. Daartoe behoort ook Sabrina van Rijwijk. Michael Greeve, die zijn jeugd op tien minuten afstand van het wedstrijdterrein heeft doorgebracht, en Doron Kuipers, die nu als ruiter aan de stal van Mischa Everse is verbonden, zijn de twee andere regionale coryfeeën.

In de derde wedstrijd die donderdag op het programma stond waren de hindernissen opgetrokken tot een hoogte van 1.55 m. en werd de wedstrijd beslist in een 'winning round', waarvoor alle foutloze combinaties terug mochten komen. Leon Thijssen was in deze winning round de beste Nederlander met Tyson en benaderde de tijd van Lamaze dicht. Alleen ging dat ten koste van een springfout en eindigde hij als achtste. Aniek Poels, die als representante van het Rabo Talententeam zich ook voor de winning round plaatste, eindigde in een goede tijd, maar met een springfout, als 13de.

  • Share this article