Emile Hendrix met acht starts op EK springen Nederlandse lijstaanvoerder

Hendrikx en Mooij 2

ERMELO (KNHS) - Op de Europese Kampioenschappen voor springruiters, die komende week in de Spaanse hoofdstad Madrid van start gaan, brengt Jeroen Dubbeldam zijn aantal starts tijdens een EK op vijf. Gerco Schröder neemt voor de derde maal deel aan een EK, terwijl Eric van der Vleuten en Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten op een EK debuteren.

De individuele Europese Kampioenschappen springen werden voor het eerst in 1957 in Rotterdam verreden en kenden twee Nederlandse deelnemers. Joachim Gruppelaar met D'Artagnan en M. Koster met Cobbey. Zij beëindigden dit kampioenschap als zesde en achtste. In 1975 werd voor het eerst - het EK werd dat jaar in München verreden - een landenwedstrijd met als inzet de Europese titel verreden. Duitsland won deze eerste gouden teammedaille met Alwin Schockemöhle en Warwick Rex (die ook de individuele titel wonnen), Hendrik Snoek met Rasputin, Sönke Sönksen met Kwept (brons individueel) en Hartwig Steenken met Erle (zilver individueel). Zwitserland behaalde zilver en Frankrijk brons.

Aan 25 van de tot nu toe 29 gehouden individuele EK's reden Nederlandse ruiters zich 34 maal naar een top tien klassering. In 1977 was er individueel goud voor Johan Heins met Seven Valleys Z . Toon Ebben veroverde dat jaar met Jumbo Design zilver. Jos Lansink won in 1989 met Optiebeurs Felix en in 1991 met Bollvorm's Easy Jumper individueel brons, terwijl Jeroen Dubbeldam in 2005 brons wist te winnen met BMC Nassau. In 2009 was er brons voor Albert Zoer met Okidoki.

Aan de 17 EK's waar ook een landenwedstrijd op het programma stond nam Nederland 16 maal met een team deel. In 1977, 1991 en in 2007 werd goud gewonnen. In 1997 werd zilver behaald en in de jaren 1981, 1999 en in 2005 werd brons bemachtigd. Zes maal werd Nederland vierde, tweemaal vijfde, eenmaal zesde en eenmaal achtste.

Voor Nederland is Angelique Hoorn de enige vrouw die aan de Europese Kampioenschappen heeft deelgenomen. In 2001 nam zij voor Nederland deel aan het EK in Arnhem met Hascal en in 2009 in Windsor met Blauwendraad's O'Brien. Het duurde tot 1977 voordat we een vrouw in het lijstje van medaille winnaars tegenkomen en wel de Britse Debby Johnsey. Zij won met Moxy in het Britse team zilver. Twee jaar later was het de Britse Caroline Bradley met Tigre de eerste vrouw die als teamlid goud won.

Vrouwen die individueel goud wonnen waren: in 1999 in Hickstead de Française Alexandra Ledermann met Rochet M en in 2007 Meredith Michaels-Beerbaum met Shutterfly. De enige vrouw die tot nu toe individueel zilver won is Christina Liebherr uit Zwitserland met L.B. No Mercy en de enige vrouw die een individuele bronzen medaille wist te winnen is Lesley McNaught met Dulf voor Zwitserland in 1999.

Nederlandse springruiters en het aantal malen dat ze hebben deelgenomen aan een EK:

Emile Hendrix 8
Jan Tops 8
Antoon Ebben 7
Jos Lansink 6
Jeroen Dubbeldam 4
Rob Ehrens 4
Johan Heins 4
Henk Nooren 4
Piet Raijmakers 4
Wout Jan van der Schans 3
Hans Brugman 2
Angelique Hoorn 2
Gerco Schröder 2
Harrie Wouters van den Oudenweijer 2
Albert Zoer 2

Leopold van Asten, Roelof Bril, Gert Jan Bruggink, Joachim Gruppelaar, Willy van der Ham, Yves Houtackers, Marc Houtzager, Ton Klumpers, M. Koster, Wiljan Laarakkers, Jan Maathuis, Bert Romp, Wim Schröder, Harrie Smolders, Leon Thijssen, Leopold Uytendaal, Vincent Voorn en Dick Wieken hebben allen eenmaal deelgenomen aan een EK voor springruiters.

  • Share this article