Elegantie geeft doorslag in Masterclass tuigpaarden

Laura Kraut ment Bentley

Een bijzonder gemêleerd jurygezelschap wees zondagmiddag op CHIO Rotterdam de tuigpaardhengst PrimeVal Bentley van de Groninger Derk Jan Mekkes als winnaar aan van de Anemone/PAVO Masterclass, supported by ’t Peerdewinkeltje.

Deze vierde promotiewedstrijd van het seizoen had alles wat de deelnemers zich mochten wensen: Rijden in een met zon overgoten toppiste, veel publiek en zelfs een koninklijk applaus van koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun enthousiaste dochters.

Als gastjury was een uniek viertal gevraagd: topamazone Laura Kraut, actrice Gerda Havertong, Valerie Vermeulen van sponsor Longines en CHIO-bestuurslid Gijsbert Kalfsbeek, die bijgestaan werden door KNHS-jurylid Cees Slui. Iedereen keek door een andere bril, maar over de winnaar waren ze het unaniem eens.

“Bij ons in Amerika hebben ze ook tuigpaarden en de winnaar lijkt op de tuigpaarden zoals ik ze bij ons zie”, lacht Laura Kraut, voordat ze de leidsels overneemt om PrimeVal Bentley (v. Larix) in de ereronde rond te rijden. Het enthousiasme is van haar gezicht af te lezen en ze laat de voshengst spectaculair ronddraven. Het is de tweede zege van PrimeVal Bentley nadat hij op Outdoor Gelderland ook al voorop liep.

De topdrie van de tuigpaarden ontliep elkaar nauwelijks. “Ieder had wel een favoriet. We weten er allemaal niet heel veel van en kregen een korte briefing waar we op moesten letten. Ik heb vooral gekeken naar de elegantie. Ik werk voor Longines en ons motto is ‘Elegance is an attitude’. Degene die won, ging met de meeste elegantie rond. De mond van het paard was dicht, de oren bleven naar voren en hij bewoon heel mooi met zijn benen”, vertelt Valerie Vermeulen.

Ook Gerda Havertong, bekend van Sesamstraat, was razend enthousiast na de beoordeling. “Ik heb de neiging om incompetent te zijn”, verwijst ze naar haar gebrek aan paardenkennis. “Maar ik heb wel een enorm esthetisch gevoel als het om paarden gaat”, lacht ze.

Op de tweede plaats finishte Wander (v. Marvel) van Stal Haarsma uit Tjerkwerd en gereden door Aris van Manen. Zeker zo goed ging ook Cherokee (v. Torino) in handen van Lean Verhoeff. De tuigpaardrijders van deze promotierubrieken maken zich nu op voor het concours in Blaricum op zondag 20 juni. Het daarop volgende evenement is Concours Hippisch Haarlemmermeer in Hoofddorp op zondag 21 juli.

UITSLAG CHIO ROTTERDAM (zondag 23 juni)

1. PrimeVal Bentley (Larix), Derk Jan Mekkes

2. Wander (Marvel), Aris van Manen

3. Cherokee (Torino), Lean Verhoeff

4. Cognac (v. Whiskey HBC), Nico Calis.

5. Elvin T (v. Waldemar) Harry Claasen

6. Aron HBC (Ganges), Cees Embregts

  • Share this article