EK gaat voor Nederlandse springruiters uit als een nachtkaars

Medallists EJDC13kh 3236

HERNING (KNHS) - Na de eerste manche van de individuele finale voor springruiters in het Deense Herning trokken de twee overgebleven Nederlandse springruiters, Jur Vrieling met VDL Bubalu en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN, zich terug. Van der Vleuten verliet na de eerste manche met negen strafpunten het eindelijk met publiek volgeladen stadion en Vrieling noteerde 18 strafpunten.

De individuele titel ging naar de 47-jarige Fransman Roger Yves Bost met Castle Forbes Myrtille Paulois, die zich als laatste starter geen fout konden permitteren. De Brit Ben Maher, die met Cella als klassementsaanvoerder in de individuele finale van start ging, viel door een foutje in de eerste manche terug naar het zilver. De eveneens uit Engeland afkomstige Scott Brash klom dankzij het gegeven dat hij op zaterdag als enige in beide manches foutloos bleef op naar het brons met Hello Sanctos.

Zowel het parcours van de eerste manche als van de tweede was zwaar. Niet alleen door de hoogte en breedte van de hindernissen, maar ook door de technische problemen die Frank Rothenberger had ingebouwd. Dit gecombineerd met uiterst fragiel en luchtig ogende hindernissen en de krappe tijd zorgden er voor dat in de eerste manche slechts twee combinaties - Scott Brash en Olympisch kampioen Steve Guerdat - foutloos wisten te blijven. In de tweede manche wisten naast Brash nog drie combinaties zonder fouten aan de meet te komen. Daaronder ook de twee overige podiumklanten. Guerdat leek op weg om opnieuw foutloos te blijven, maar zijn gouden paard van Londen weigerde ineens voor het middelste onderdeel van de driesprong, tegelijkertijd de één na laatste hindernis, en daarmee was de kans voor de Zwitser op een hoge klassering verkeken.

Maikel van der Vleuten moest in de eerste manche als tweede ruiter van start gaan en werd geconfronteerd met het feit dat de jury al na één combinatie de maximaal toegestane tijd met vijf seconden verkortte. "Dat was volgens mij net te veel van het goede. Het tempo moest daarom omhoog en zo nam ik misschien net iets te veel risico op de vijfde hindernis, een steilsprong, die ik om tijd te winnen erg scheef aanreed. Daar kreeg ik mijn eerste fout. In de laatste lijn, een oxer en dan op zes of zeven galopsprongen kwamen de jokers van het parcours. Twee hoge steilsprongen, die richting uitgang gebouwd ook nog eens heel krap stonden. Ik kwam goed over de oxer en reed op zes mooi passend naar de insprong. Toch stond ik op de kop onder de steilsprong, die prompt viel. Individueel had ik geen kansen meer op een hoge klassering en ook had ik geen kans meer op de dagprijs. Daarom heb ik de strijd gestaakt. Verdi krijgt nu twee weken vakantie en gaat dan mee naar de GCT wedstrijd in Laussane. Dan weer een week rust, en dan de finale van de landenwedstrijden in Barcelona", aldus Van der Vleuten.

Ook Jur Vrieling was teleurgesteld nadat hij met VDL Bubalu in de eerste manche van de individuele eindstrijd vier balken uit de lepels had geworpen. "Ik kwam passend bij de sloot, maar het was net alsof de kracht uit Bubalu was weggevloeid. Mijn paard heeft op de eerste drie dagen van dit EK veel gegeven en misschien dat we in de tweede manche van de landenwedstrijd ons kruit hebben verschoten. De ene dag rust op vrijdag bleek niet voldoende om Bubalu voldoende te laten herstellen van de geleverde krachtsinspanningen. Ondanks het feit dat we vandaag tegen vier springfouten aanliepen ben ik supertrots op mijn paard!", aldus Vrieling, die de hengst nu vier weken vakantie geeft, om er daarna mee naar de finale van de Nations Cup wedstrijden in Barcelona te gaan.

Bondscoach Rob Ehrens was teleurgesteld dat het Nederlandse ruiterkwartet beneden zijn verwachtingen had gepresteerd. "Met de zesde plaats in de landenwedstrijd was ik niet tevreden, maar ten aanzien daarvan hebben we in de openingswedstrijd van het EK de slag reeds verloren. We stonden zesde en ook al hadden we daarna geen fout meer gemaakt, dan hadden we hooguit vijfde kunnen worden. In de individuele wedstrijd op zaterdag had ik van VDL Bubalu iets meer verwacht. Toen echter op de derde hindernis, de sloot, al een fout kwam was ik bang dat Jur als het ware op de reservetank aan het rijden was. Die vrees werd in het verloop van het parcours bewaarheid, doordat ze nog drie springfouten moesten accepteren. Toch een groot compliment aan mijn mannen, ze hebben met het mes tussen de tanden gestreden, ze waren gemotiveerd en gefocust. Dat we als land niemand meer in de tweede manche hadden is jammer, maar voor zowel Van der Vleuten als voor Vrieling viel er niets meer te winnen", aldus Ehrens.

Uitslag finale individueel springen:

goud - Roger Yves Bost (Fra) - Castle Forbes Myrtille Paulois (Dollar duMurier x Grand Veneur) 1.58 (1 en 0 in finale)
zilver - Ben Maher (Eng) - Cella (Cento x Chin Chin) - 4.00 (4 en 0 in finale)
brons - Scott Brash (Eng) - Hello Sanctos (Quasimodo van de Molendreef x Nabab de Reve) - (2 x 0 in finale)

  • Share this article