Eerste editie van Werken als een Paard, naschools programma

IMG 2724

Vandaag starten 16 leerlingen uit groep 8 van de openbare basisschool Nelson Mandela uit de Afrikaanderwijk in Rotterdam met de eerste les van een nieuw naschools project van Werken als een Paard. Doel van dit initiatief van de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam is om de wereld van leerlingen uit Rotterdamse focuswijken te vergroten en ze ook hun eigen plek in die wereld laten ontdekken. Daarnaast loopt loopbaan oriëntatie als een rode draad door alle programma onderdelen heen.

Gedurende schooljaar 2016/2017 doen de 16 kinderen mee aan het naschoolse project ‘Werken als een Paard’. Maar liefst 34 weken lang op maandagmiddag volgen ze na school een les in het gebouw de Grandstand, eigendom van de Hippische Alliantie Rotterdam op het terrein van de Rotterdamsche Manège of gaan ze op een spannende en leerzame excursie. In vijf lesmodules (Rotterdam, natuur & milieu, omgaan met geld, kunst & cultuur en sport & gezondheid) geeft het team van Werken als een Paard de kinderen de mogelijkheid hun wereld groter te maken. Ze doen veel nieuwe kennis en ervaringen op, komen op plaatsen in de stad waar ze nog nooit zijn geweest en komen met veel verschillende beroepen in aanraking. Hier kunnen ze ook hun voordeel mee doen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. De excursies (meer dan de helft van de lessen) zijn heel divers. Zo brengt de groep een bezoek aan de RDM Campus, mogen de kinderen een kijkje nemen in de kluis van een bank, gaan ze met een echte boswachter op onderzoek uit in de natuur en mogen ze in de raadszaal van het stadhuis met gemeenteraadsleden praten over hun eigen wijk. Onder deskundige begeleiding van Digital Playground werken de kinderen bovendien het gehele jaar aan een film over het project (Werken als een Paard, ‘The Movie’) die ze aan het eind van het jaar zelf aan hun ouders gaan presenteren. Het programma wordt mogelijk gemaakt door schenkingen aan de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam en is kosteloos voor de deelnemende school en de kinderen.

‘Het wordt hard werken voor de kinderen maar ik denk dat het programma ook zo leuk is dat ze elke week staan te springen om na school de bus weer in te gaan op weg naar het volgende Werken als een Paard avontuur. Ze gaan veel ervaren, zelf nadenken én zelf doen. Ons team is er klaar voor en het is geweldig dat we zoveel medewerking krijgen van de gemeente Rotterdam en andere partijen in de stad die dit project een warm hart toedragen’ aldus Fred Rozendaal, secretaris van de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam en aanjager van het nieuwe project.

‘Ik wou dat ik zelf een van de deelnemende leerlingen kon zijn, zo leuk en interactief is het programma opgesteld. Het programma is ontwikkeld door een team dat zeer professioneel te werk gaat en ik ben blij dat wij onze kinderen dit programma mogen aanbieden. Het is een mooie uitbreiding op het reguliere lesprogramma. Ik weet zeker dat de kinderen door deelname aan dit geweldige programma profiteren van een rijkere sociale context’ licht Peter Jelly, directeur van OBS Nelson Mandela toe.

Indien de eerste editie van het naschoolse project een succes is, zal het project in schooljaar 2017/2018 worden uitgebreid met één of twee groepen.

OBS Nelson Mandela
OBS Nelson Mandela ligt in de Afrikaanderwijk. Sinds de fusie van de voormalige OBS Tweebos met de OBS Nelson Mandela in 2008, beschikt de school over 2 locaties in de wijk. De Nelson Mandela is een openbare school en dat betekent dat iedereen op deze school welkom is, ongeacht afkomst, godsdienst, levensbeschouwing of culturele achtergrond. Op de openbare school leren de kinderen met verschillen om te gaan en respect en begrip voor elkaar te hebben.

  • Share this article