Edward Gal prolongeert Nederlands titel

CHIO D8 Gal 4 DER0494

HOOFDDORP (KNHS) - In een van hitte zinderend dressuurstadion in van het Haarlemmermeersebos zegevierde zoals verwacht Edward Gal (Harskamp) met Glock's Undercover in het Nederlands Kampioenschap dressuur voor senioren. Gal zette zijn naaste concurrent Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) met Kingsley Siro op ruim 17% achterstand, terwijl Patrick van der Meer (Naaldwijk) met Uzzo op ruim 23% achterstand werd gereden. Voor Gal was deze titel de vijfde.

Edward Gal toverde de jury en het publiek een werkelijk schitterende Kür voor. Er was heel veel controle en expressie en in zowel de piaffe, de passage als in de galop leek de zwarte met de wetten van de zwaartekracht te spelen. Halverwege de Kür - Gal was net aan een pirouette begonnen in piaffe - zag Undercover ineens een kind van een glijbaan glijden. Daar schrok hij iets van, waardoor de pirouette een ongewenste versnelling kreeg. De daarbij gepaard gaande schokkende beweging bezorgde Gal een behoorlijke pijn. "Ik had tot dat moment een goed gevoel, maar dat was even helemaal verdwenen. Prettig was wel dat Undercover direct weer voor de volle honderd procent bij de les was". De rit van Gal werd door de jury beloond met 86.650% en in een reactie van bondscoach Wim Ernes uitte deze dat hij deze Freestyle zeker niet als overgewaardeerd beschouwde.

Danielle Hëijkoop vertelde na haar Kür een fijne rit te hebben gereden. "Ik had op donderdagavond na de Grand Prix al een goed gevoel. Dat goede gevoel was na de Special op vrijdag iets minder, maar nu na de Kür was er weer helemaal. Eerlijk zeggend ga ik nu met een beter gevoel naar huis dan na Aken, alhoewel we ook daar goed presteerden. Toch denk ik er over om in de Kür nog een paar lijntjes aan te passen, waardoor het iets minder rommelig gaat ogen. Alleen weet ik niet of ik dat nog voor het komende EK ga doen".

Patrick van der Meer vond de strijd om het brons een spannende. "Het was echt spannend tussen mij en Hans Peter en uiteindelijk is het verschil iets meer dan een procent in mijn voordeel. Thuis loopt Uzzo zeer constant en boeken we veel progressie. In Rotterdam leek het of we een kleine terugval hadden, maar nu heb ik na afloop van de Kür een heel fijn gevoel".

Juryvoorzitter Els Mouw had ook met een blij gevoel de op ovens gelijke juryhokjes verlaten. "Ik was blij met de proeven die ik gezien heb en kijkend naar de kop van het klassement, dn heb ik proeven van zeer hoog niveau gezien". Wim Ernes sloot zich daarbij aan."Kijkend naar alle drie de proeven van de kaderleden dan hebben ze nog weer progressie weten te boeken. Voor mijn gevoel heeft het er alle schijn van dat ze elkaar enorm stimuleren om beter te worden en dat is mooi, want we rijden met elkaar om een zo goed mogelijk resultaat te boeken", aldus Ernes, die nog graag wilde melden Undercover nog nimmer een zo goede Freestyle te hebben zien lopen. "Ook vond ik het mooi dat zowel Daniëlle als Patrick risico's namen in hun Kür. Dan kunnen er foutjes worden gemaakt, maar ook krijgen bepaalde onderdelen net dat kleine beetje expressie meer".

Inzet van dit kampioenschap was niet alleen de titel maar ook een plaats in het Nederlandse team dat in augustus in het Deense Herning aan de start komt van het EK. Voor dit team selecteerde bondscoach Wim Ernes naast Gal en Heijkoop ook Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die met Glock's Romanov dit NK als vierde beëindigde. "Kijkend naar de laatste wedstrijden, dan is Minderhoud een net iets stabielere factor dan Van der Meer. Omdat ik op de debutante in het gezelschap Daniëlle Heijkoop geen enkele druk wil leggen geef ik haar de vrijheid om op het EK een zo goed mogelijke Grand Prix neer te zetten. Vanwege die vrije rol moest ik wel kiezen voor Minderhoud. Daarnaast houd ik nog een plekje vrij voor Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival. Zij moeten tijdens het trainingskamp dat wij gaan beleggen tijdens een nagespeelde wedstrijd aantonen dat Parzival 'fit to compete is'. Alle signalen die ik ontvang - van de begeleidende dierenarts, een inspanningsfysioloog en van Adelinde zelf - wijzen er op dat het herstel zo voorspoedig gaat dat deelname mogelijk lijkt", aldus Ernes.

"Mocht onverhoopt Adelinde toch wegvallen dan is Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met Blom's Wynton de reserve. Deze combinatie krijgt ook een uitnodiging voor het trainingskamp. "Patrick van der Meer is reserve voor Daniëlle, Hans Peter en Adelinde. Mocht Undercover wegvallen als teampaard dat is Glock's Voice zijn opvolger", vertelde Ernes.
De reactie van Hans Peter: "Ik ben heel blij in het team te zitten, maar ik had het, als zijn trainer zijnde, Patrick ook gegund". Patrick van der Meer vond het jammer slechts als reserve mee te mogen gaan. "Maar het is sport. Vorig jaar viel het dubbeltje naar mijn kant en nu naar de kant van Hans Peter".

Eindstand Nederlands Kampioenschap dressuur Zware Tour (senioren):
1) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 249.875
2) Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) - 232.408
3) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Uzzo (Lancet x Indoctro) - 226.191

Uitslag 3e onderdeel NK Senioren, Kür:
1) Edward Gal - Glock's Undercover - 86.650%
2) Daniëlle Heijkoop - Kingsley Siro - 80.850%
3) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Romanov (Rohdiamant x Grundstein II) - 78.550%
4) Patrick van der Meer - Uzzo (Lancet x Indoctro) - 78.250%

  • Share this article