Duitsland wint Landenwedstrijd, Nederland zevende

DSC 3737 Border Maker

Rotterdam (KNHS) – Duitsland won voor het tweede jaar op rij overtuigend de landenwedstrijd van Rotterdam. De Zweden werden met vier foutloze omlopen in de tweede manche verrassend, maar ijzersterk tweede. Nederland kon de prestaties van de eerste omloop, waarin ze met 9 strafpunten gedeeld derde stonden, niet vasthouden. Met een totaal van 21 strafpunten werd het team van Rob Ehrens zevende. Duitsland heeft de leiding in de tussenstand van de Top League overgenomen van Nederland, dat nu tweede staat.

De FEI Nations Cup presented by Allianz in Rotterdam kende een zeer spannend verloop. De Zweden reden allen foutloos in de tweede manche en zetten de druk op Duitsers die met een topteam naar Rotterdam waren gekomen. Marco Kutscher en Cornet Obolensky lieten het stadion sidderen toen de hengst zijn beide achterbeen in de laatste oxer stak en toch foutloos bleef. Ze konden zich maar twee tijdfouten permitteren. Het werd er een. En daarmee stelden de Duitsers voor de veertiende keer in de geschiedenis de landenwedstrijd van Rotterdam naar hun hand.Frankrijk klom met drie foutloze ritten van de zesde naar de derde plaats. De Ieren werden vierde voor Zwitserland, Groot Brittannië, Nederland en België. Duitsland heeft na vier wedstrijden de leiding genomen in de tussenstand van de FEI Nations Cup Top League en staat nu 7,5 punten voor op Nederland.

“Het resultaat is teleurstellend”, geeft bondscoach Rob Ehrens toe. “Mijn ruiters waren gemotiveerd, de paarden in vorm en fit. De vorige wedstrijd in Sankt Gallen wonnen we en liep alles goed. Hier hadden we een paar ongelukkige fouten. Dat is onze sport. De ene keer loopt het, vandaag hier net niet.”
Jur Vrieling beet in beide manches het spits af voor Nederland. “In de tweede manche sprong VDL Bubalu heel goed. Dat is wel de nul die telt. Ik weet niet precies waardoor ik de fout kreeg in de eerste manche op de oxer. Ik moet dat op de video nog eens goed bekijken van de voorkant. Van achteren was het niet te zien. VDL Bubalu was fris en gaf me vandaag een heel goed gevoel.”

Maikel van de Vleuten reed in de eerste manche met een geweldig springende VDL Groep Verdi TN foutloos maar overschreed met een paar honderdste de tijd van 75 seconden wat tot een tijdfout leidde. De tweede manche verliep minder met twee fouten. “De eerste fout van Maikel en Verdi op hindernis vond ik echt een ongelukkige fout”, verklaart Rob Ehrens. “Verdi werd aan het eind van het parcours wat lang en daardoor kregen ze in de laatste dubbel nog een fout.”

Het streepresultaat voor Nederland kwam in de tweede omloop op naam van Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha SFN, die met 17 strafpunten over de finish kwam. “We zijn nog maar kort bij elkaar en dan heb je nog wel eens met communicatieproblemen te maken. Ik kom met Utascha in het parcours nog dingen tegen, waardoor we nog moeten improviseren. We kregen in de eerste omloop een fout op de insprong van de driesprong. Ze is heel clever en verkrampte op de eerste en tweede van de driesprong in de tweede manche”, verklaart Jeroen Dubbeldam het resultaat. “Na de driesprong was de concentratie en motivatie even weg en draaide ik haar voor de volgende sprong weg.”

Het zat niet mee, want de wind die vrij spel had in het Kralingse Bos waaide een plank uit de laatste hindernis op het moment dat Jeroen met de merrie aanreed. De jury belde en ze moesten opnieuw aanrijden. “Toch ben ik tevreden over hoe ze sprong. Ze begon in de tweede manche nog beter dan in de eerste. In Sankt Gallen ging ze op de automatische piloot, hier hadden we nog wat communicatieproblemen.”

Gerco Schröder was kort en krachtig over het resultaat: “Ik had liever hoger gestaan.” Eurocommerce Londen liep in beide omlopen tegen een springfout aan. “Ik vond London vandaag goed springen. Ik had in de eerste manche wat rustiger moeten blijven naar de laatste, dan was de balk niet gevallen. In de tweede kregen we echt een lullige fout.”

Rob Ehrens gaat de wedstrijd in Aken over veertien dagen gebruiken als laatste selectiemoment. “Dan is mijn team: Marc Houtzager met Sterrehof’s Tamino, Leon Thijssen met Tyson, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN en Jeroen Dubbeldam met BMC Utacha SFN.”

Tussenstand FEI Nations Cup Top League:

1) Duitsland - 30

2) Nederland - 22.5

3) België - 21

4) Zwitserland - 20.5

5) Groot-Brittannië - 16

5) Zweden - 16

7) Frankrijk - 14

8) Ierland - 12

  • Share this article