Duitsers troeven Oranje af in eigen huis

Marco Kutscher

ROTTERDAM (KNHS) - De Duitse springruiters hebben de finale van de FEI Nations Cup in Rotterdam gewonnen. Nederland, dat na zeven van de acht wedstrijden aan de leiding ging dankzij drie sterke zeges in Rome, Sankt-Gallen en Aken, viste voor eigen publiek achter het net. De Duitsers konden na afloop de extra premie van honderdduizend euro verdelen. Naast het reeds gedegradeerde Denemarken dalen ook de Amerikanen af naar de eerste divisie van de springsport. Twee landen maken straks de overstap naar de Top League. Zwitserland en over enkele weken de winnaar van het CSIO Barcelona, de finale van de Promotional League.

Voor aanvang van de beslissende achtste wedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam had bondscoach Rob Ehrens er nog goede hoop op. "Onder mijn leiding is het nog niet gelukt voor eigen publiek in Rotterdam te winnen. Dat moet nu maar eens veranderen". Maar Ehrens lootte in Rotterdam ongunstig. Nederland moest al als tweede van start en de bondscoach zag met lede ogen aan dat zijn ruiters moeilijk in de wedstrijd kwamen. Eric van der Vleuten (Mierlo) finishte met VDL Groep Utascha SFN met twee springfouten (8 strafpunten) en dat overkwam ook Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu. "Dan kijk je al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan die nauwelijks te overbruggen is", analyseerde Ehrens na afloop. Maar ook de andere Oranje-ruiters hadden het moeilijk in de eerste manche. Maikel van der Vleuten (Mierlo) moest een lastige VDL Groep Verdi handelen, maar wist de schade beperkt te houden tot 4 strafpunten. Ook Jeroen Dubbeldam (Weerselo) kwam met BMC Van Grunsven Simon met vier strafpunten door. Tussenstand voor Oranje na de eerste manche: 16 strafpunten, tegen aartsrivaal Duitsland 5 strafpunten.

In de tweede manches liet Oranje een ander gezicht zien. Jur Vrieling en VDL Bubalu maakten wederom twee springfouten, maar de overige ruiters hielden hun paarden sterk foutloos. Er was alleen een strafpunt voor tijdsoverschrijding voor VDL Groep Utascha SFN en Eric van der Vleuten. Mede daardoor was de spanning terug in de wedstrijd. België worstelde zich ten koste van de USA weg van degradatie en in de laatste fase van de wedstrijd had de vierde ruiter voor Frankrijk, routinier Michel Robert met Kellemoi de Pepita, het lot van Nederland in handen. Was hij foutloos gebleven, dan was Nederland alsnog winnaar van de competitie geworden, maar Robert pikte een balk mee in zijn rit naar de finish.

De Duitsers kregen de (eind)zege niet cadeau, want er moest een barrage met de Britten aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Beide landen stonden elk op 10 strafpunten. Ben Maher ging voor Groot-Brittannië met Tripple XIII als eerste van start en maakte een springfout. Dat deed Ludger Beerbaum met Gotha FRH vervolgens niet voor Duitsland, waarmee de buit binnen was.


Meer info zie: www.chio.nl

Eindstand FEI Nations Cup 2011:

1) Duitsland - 50
2) Nederland - 48.5
3) Groot-Brittannië - 47
4) Ierland - 41.5
5) Frankrijk - 40.5
6) België - 35
7) USA - 31.5
8) Denemarken - 10

Uitslag FEI Nations Cup Rotterdam:

1) Duitsland - 10
- barrage Ludger Beerbaum - Gotha - 0 / 39.29
2) Groot-Brittannië - 10
- barrage Ben Maher - Tripple X III - 4 / 39.79
3) Frankrijk - 12
4) Nederland - 17
- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 8 / 1
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - (8) / (8)
- Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidem de Revel x Landgraf I) - 4 / 0
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Polydox) - 4 / 0
4) België - 17
6) USA - 18
7) Ierland - 29
8) Denemarken - 33

  • Share this article