Dubbeldam moet hoogste eer laten aan Beezie Madden.

Rotterdam (KNHS) - In de barrage van de Longines Grote Prijs van Rotterdam greep Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC van Grunsven Dubbeldam net naast de hoofdprijs van 50.000 euro. Hij moest de hoogste eer laten aan de Amerikaanse Beezie Madden die met Coral Reef Via Volo 0.8 sec. korter of het parcours deed.

"Misschien zit het net te veel tussen mijn oren maar in het verleden is het mij vaak overkomen dat wanneer ik in het begin van het barrage parcours te snel wilde ik aan het einde van het parcours een te hectisch paard had. Daardoor ontstonden dan vaak foutjes. Nu heb ik voor de middenweg gekozen. Vlot van start gaan en dan in de laatste lijn voluit. De achterstand die ik echter in het begin op Beezie had opgelopen kon ik, jammer genoeg, niet meer goed maken". aldus Dubbeldam.

Van de 47 starters plaatsten zich tien voor de barrage. Dat hadden er twee meer kunnen zijn maar Jos Lansink en de Spanjaard Julio Arias noteerden in het basisparcours een enkele strafpunt voor het overschrijden van de toegestane tijd. Naast Dubbeldam had voor Nederland ook Rabo talent van het Jaar Maikel van der Vleuten zich geplaatst voor de barrage met de fabuleus springende goedgekeurde KWPN hengst VDL Groep Verdi. De jonge Van der Vleuten ging ook zeer voortvarend van start maar moest op de insprong van de dubbel een fout accepteren waardoor zij uiteindelijk als achtste eindigden. Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN, Gert Jan Bruggink met Primeval Wings eindigden als 13de en 14de terwijl Leopold van Asten met VDL Groep Quinara door een langzamere tijd als 20ste eindigde net voor de als 22ste eindigende Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze, het paard waarmee hij op zaterdag nog het Rabobank kampioenschap van Rotterdam op zijn naam had geschreven. Grootste pechvogel in het basisparcours was Sabrina van Rijswijk die als ruiter uit de agglomeratie Rotterdam, zij woont in Waddinxveen, tijdens dit CHIO van start mocht gaan. Zij bleef foutloos tot de allerlaatste hindernis en die werd ook nog eens zeer licht getoucheerd. Toch viel de bovenste paal. Daarbij kwam nog een minieme overschrijding van de tijd waardoor zij met vijf strafpunten als 27ste eindigde.

Voor Beezie Madden was het de tweede maal dat zij de Grote Prijs van Rotterdam wist te winnen. In 1999 schreef zij deze klassieker in de springsport ook al op haar naam met Innocence. "Het is ongelooflijk welk een ontwikkeling onze sport sinds die tijd heeft doorgemaakt. Kijk alleen maar eens naar de bodem. Zonder deze All Weather bodem zou onder deze extreme weersomstandigheden met zware regenval op een graspiste het onmogelijk zijn geweest onze sport op een voor de paarden verantwoorde wijze te doen laten plaatsvinden", aldus Madden die vertelde dat zij na het lopen van het parcours haar plan had opgemaakt hoe zij het zou rijden en daarin, na het zien van een aantal combinaties, niets in had veranderd. Dubbeldam veranderde wel iets in zijn planning maar dat was al tijdens het lopen. "Ik dacht in eerste instantie de afstand tussen de sloot en de dan volgende oxer te moeten overbruggen in zes galopsprongen maar besloot dat na nog een keer lopen te veranderen in vijf en dat pakte voor mij perfect uit. Parcoursbouwer Santiago Varelo bouwt ook op het EK over drie weken in Madrid en hij vertelde veel geleerd te hebben van deze week in Rotterdam. "Het gebeurd niet vaak dat je als Spaanse parcoursbouwer voor de beste ruiters en paarden van de wereld kunt bouwen. Dat was leerzaam en zal deze ervaringen ook zeker gebruiken in mijn parcoursen tijdens het EK", aldus Varelo. Daarbij kreeg hij bijval van de directeur sportief Emile Hendrix. "We hebben top parcoursen gezien zowel in de landenwedstrijd als nu in de Grote Prijs. Daardoor hebben we van topsport kunnen genieten. Maar toch moet ik de mensen in de stallen extreem dankbaar zijn want zij hebben dat 24 uur per dag gebuffeld om in de stallen voor mens en dier acceptabele omstandigheden te realiseren", aldus Hendrix. Voorzitter van het CHIO Frans Lavooij kon na afloop van twee weken hippische topsport in Kralingen tevreden constateren dat het EK dressuur en het CHIO springen elkaar niet hadden gekannibaliseerd. "We hebben dankzij het EK stappen voorwaarts kunnen zetten en let op er volgen nog meer stappen", aldus Lavooij.

Jeroen Dubbeldam vond dat hij in Rotterdam een topweekeinde had beleefd. BMC van Grunsven Simon sprong zowel in de landenwedstrijd als in de Grote Prijs zeer goed. Ik merk aan mijn paard dat de grote vorm richting het EK aanstaande is. Dat geldt niet alleen voor mij maar feitelijk voor alle paarden die vrijdag in de landenwedstrijd van start zijn gegaan. OK, de eerste manche was niet sterk maar in de tweede manche hebben we ons uitstekend gerevancheerd. Ik denk dat het een geruststellende gedachte is dat de paarden richting het EK in vorm lijken te zijn", aldus Dubbeldam.


  • Share this article