Dubbeldam en springploeg genomineerd voor titels NOS│NOC*NSF Sportgala

Team NED AKEN15 Y06709

Zondagmiddag zijn in de uitzending van NOS Studio Sport de nominaties bekendgemaakt van de sporters die in aanmerking komen voor één van de titels van ‘Sporter van het Jaar 2015’. Net als vorig jaar zijn Europees kampioen Jeroen Dubbeldam genomineerd in de categorie ‘Sportman’ en het gouden springteam met Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en bondscoach Rob Ehrens als ‘Sportploeg’. De titels worden vergeven tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala. Dit gala, dat mede mogelijk gemaakt wordt door Lotto, vindt plaats op dinsdag 15 december in de RAI Amsterdam.

Maarten van der Heijden, directeur Topsport van de KNHS, is bijzonder trots op de beide nominaties. “De Nederlandse paardensporters zijn de afgelopen seizoenen ontzettend succesvol geweest. In de jaren 2014 en 2015 werden in de breedte de beste prestaties in de geschiedenis van de paardensport geleverd! Jeroen Dubbeldam en zijn paard SFN Zenith N.O.P. brachten binnen een jaar tijd zelfs vier gouden medailles mee naar huis.” Een vakjury heeft de uiteindelijke nominaties bepaald, op basis van de voordrachten van de sportbonden. De KNHS had naast Jeroen Dubbeldam en de springploeg ook Rob Ehrens, de gouden dressuurploeg en Rixt van der Horst voorgedragen. Helaas zijn deze laatste drie voordrachten door de vakjury niet genomineerd.

Genomineerd: Jeroen Dubbeldam ‘Sportman van het Jaar’

Jeroen Dubbeldam maakte zichzelf op zondag 23 augustus 2015 legendarisch door als eerste sinds 1957, een tijd waarin de springsport veel minder mondiaal was, alle individuele internationale gouden medailles te winnen die er bestaan binnen de springsport. Na de Duitse Hans Günter Winkler is Dubbeldam pas de tweede springruiter ter wereld die én Olympisch kampioen én Wereldkampioen én Europees kampioen is geworden: Olympisch kampioen in Sydney (2000) met zijn schimmel De Sjiem; Wereldkampioen op het WK in het Franse Caen (2014) met SFN Zenith N.O.P. en nu Europees kampioen in Aken met SFN Zenith N.O.P.. Op het EK 2015 Aken was Dubbeldam de enige ruiter die geen enkele springfout maakte. De Europese titel was de enige die nog ontbrak op zijn palmares. Zowel in 2014 als in 2015 leidde Dubbeldam de nationale équipe ook nog eens naar teamgoud.

Dubbeldam is ook de enige Nederlander ooit die Olympisch kampioen werd bij de springruiters én de enige Nederlander die de wereldtitel veroverde. Op Europees niveau heeft Johan Heins eindelijk een opvolger gekregen, want die was tot nu toe de enige Nederlander die Europees kampioen werd (in 1977).

Genomineerd: gouden springteam ‘Sportploeg van het Jaar’

De springploeg is echt het dreamteam van de Nederlandse sport. Ook internationaal staat de ploeg in hoog aanzien de internationale collega ruiters. Vorig jaar won dezelfde ruiterploeg teamgoud op het WK, dit jaar de Europese titel. Nederland werd drie keer eerder Europees Kampioen, voor het laatst in 2007 (Mannheim). Daarvoor in 1977 (Wenen) en 1991 (La Baule).

De finale op het EK in Aken was bloedstollend spannend. Zouden de springruiters op elfhonderdste van een seconde verliezen of zou Duitsland een foutje maken? In het laatste geval zou de winst voor Nederland zijn. Na twee fantastische foutloze ritten van Maikel van der Vleuten en Jeroen Dubbeldam, leek het na Jur Vrieling al even een seconde feest. Vrieling bleek echter nèt te langzaam hebben gereden, dus hij maakte het extra spannend. Toen de Duitser Daniel Deusser vervolgens een fout maakte, was het goud voor Nederland, onafhankelijk van wat Gerco Schröder de laatste rit zou doen. Winnen in het hol van de leeuw is geweldig! Deze springploeg werd dit jaar ook nog eens knap derde in de prestigieuze en zeer mondiale FEI Nations Cup finale in Barcelona.

Verkiezingstraject

Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het NOS│NOC*NSF Sportgala op 15 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

  • Share this article