Doron Kuipers 'n bekende in Rotterdam, nieuw op EK

EK
BJS0889 153 Charley Doron Kuipers

Een regionale held als vijfde man op zo'n groot kampioenschap, dat gebeurt niet vaak. Een goede reden om daags na het bekend worden van de springruiters van Team NL te bellen met Doron Kuipers. Hij is inmiddels al druk met de voorbereidingen en alle media aandacht rond het EK en is nog steeds duidelijk verbaasd over alles.

“Natuurlijk had ik gehoopt naar dit EK te mogen”, steekt de altijd lachende geboren Dordtenaar van wal, “ik had het alleen niet verwacht. Het was wel mijn doel dit jaar, daar ben ik eerlijk in, maar er zijn zoveel goede ruiters in Nederland en ik ben pas zo'n 2,5 jaar helemaal voor mezelf aan het werk, dus je gaat er niet vanuit. Het voelt nu dan ook super stoer. Ik voel mezelf nog steeds een amateurtje tussen al die grote namen. Ondanks dat een teamplek mijn doel was, ben ik hier ook ongelooflijk blij mee. Ook als vijfde man ben je overal bij betrokken en maak je alles mee. Het voordeel voor een springruiter van dit EK is, dat er ook nog een CSI tour op het EK-programma staat en die mag ik sowieso rijden. Ik neem dus in ieder geval ook een paard mee naar Rotterdam.

Ik weet niet of het helemaal een voordeel is dat het EK in Nederland en zelfs heel dichtbij huis is. De druk ligt bij een EK altijd hoger door de naam die op het evenement is geplakt. Het is niet een 'gewoon' CHIO, het is het EK ! Ik denk ook dat als iemand slecht rijdt op een regulier concours men het over een paar weken weer vergeten is, maar dat resultaten op een EK en ook nog eens in eigen land veel langer blijven hangen."
Natuurlijk is die druk ook goed. Op ieder kampioenschap wil je presteren voor je land, waar het ook is, anders moet je niet gaan. Charley kent het terrein trouwens al van afgelopen CHIO's, ik hoop dat hij ondanks alle aankleding de ring herkent. Mijn allereerste landelijke wedstrijd met hem was trouwens ook in Rotterdam. Dat was ca 2.5 jaar geleden in het Z”.

Op de vraag wat voor Doron de verschillen zijn met een gewone wedstrijd is antwoordt hij heel nuchter: “Voor mij qua rijden is het niet veel anders, het blijft dezelfde ring alleen hangt er nu een ander naamplaatje aan. Alleen zijn er veel meer ogen op een evenement als het EK gericht en we zijn natuurlijk met een team. Met z’n allen hebben we één doel. In de training blijft alles hetzelfde, alleen zijn we tot het EK nóg voorzichtiger met Charley. Hij mag nog wel los in de paddock, maar grazen doen we even aan de hand in plaats van los in de wei”.

We vragen wat zijn ouders van de selectie voor het EK vinden. Dat vindt Doron moeilijk om te antwoorden: “Dat zou je eigenlijk aan hen zelf moeten vragen. Zij staan sowieso altijd achter me. En mijn vader is een Rotterdammer en het EK is in Rotterdam, dus dat is wel heel speciaal. Zelf ben ik geboren in Dordrecht, maar ben opgegroeid in Rotterdam, ik heb daar mijn jeugd doorgebracht.

Rotterdam is een geweldige stad met veel gezelligheid, leuke winkels en lekkere restaurantjes. Als mensen tijd over hebben buiten alle sport en activiteiten op het EK terrein, raad ik ze dan ook zeker aan om de stad in te gaan. Aanraders zijn wat mij betreft de Euromast, waar je zelfs vanaf kunt jumpen en de Spido, waarmee je door de havens kunt varen, want naast paardenstad, blijft Rotterdam natuurlijk ook een havenstad. Wat uitgaan betreft raad ik het Stadhuisplein en de Witte de Withstraat aan, de eerste om de gezellige kroegjes en de tweede om de leuke eettentjes”.

Tenslotte wil de bescheiden Doron zelf graag afsluiten: “Ik hoop dat iedereen ons komt aanmoedigen volgende maand in Rotterdam, met grote spandoeken en in het oranje, dat zal ons zeker goed doen. Tot nu toe hebben we dit jaar in FEI Nations Cup landenwedstrijden het geluk niet aan onze zijde gehad, dus laten we hopen dat het voor een enthousiast thuispubliek wel gaat lukken !”

photo credits: Ben Schellekens

  • Share this article