Derde plaats in Grade IV en vierde plaats in Grade III

Para Maartenvan Stek 5 Border Maker

LONDON (KNHS) – De zon scheen vandaag in Greenwich Park. Met de derde plaats van Frank Hosmar in Grade IV en de vierde plaats van Sanne Voets in Grade IV ziet het er voor het Nederlandse dressuurteam op de Paralympics na de teleurstellende eerste dag een stuk zonniger uit. “We hebben nog niet eens voluit gereden. Zondag doen we er een schepje bovenop.”

Frank Hosmar reed een zo goed als foutloze proef met Alphaville. Zijn score kwam na correctie uit op 71,781 procent. “Alphaville liep heel goed. Ik ben zeker tevreden. Ik heb nog niet voluit gereden, omdat je niet wilt dat er fouten in de proef komen. Zondag zal ik er wel voor gaan.” De score van Frank werd beïnvloed door het Argentijnse jurylid die Hosmar veel lager had staan dan de vier andere juryleden. “Ik had nog nooit bij haar gereden. De andere juryleden hebben me de laatste maanden al wel vaker beoordeeld.”

Frank Hosmar reed twee jaar geleden met zijn andere paard Tiësto het WK in Amerika. “De Paralympics zijn toch anders. Zeker omdat er veel andere sporten bij zijn. In Kentucky kwam je alleen ruiters tegen in het hotel. Nu zitten we in het Olympisch dorp met alle sporters. We gaan met de shuttle naar Greenwich Park. Als we onze tijd er voor nemen gaat dat prima. De stallen voor de paarden zijn echt super. Alles is zo perfect.”

Sanne Voets die vanmiddag met Vedet PB een mooie vierde plaats behaalde in Grade III met een score van 72,037 procent is onder de indruk van de omgeving. “Er zaten vandaag 8.000 mensen in het stadion. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. En de mensen zijn zo ongelooflijk enthousiast. Dat is heel bijzonder.” Over haar proef is Voets tevreden: “Het ging goed. Het kan beter, maar het team had na gisteren twee foutloze proeven van Frank en mij nodig. Dat is gelukt. Het kan flitsender, maar ik heb geen risico’s genomen. Gisteren was het heel lastig met die wind, waardoor de paarden van Gert en Petra erg kijkerig waren. Normaal is Petra van de Sande ons puntenkanon. Als Frank en ik foutloos rijden, weten we dat we rond de 72 procent kunnen scoren. Dat is vandaag gelukt.”
Voets stond bij twee juryleden zelfs op de eerste plaats. “Er zat acht procent verschil tussen de hoogste en laagste waardering van mijn proef. Dat is best veel. Zondag doen we er gewoon een schepje bovenop.”

Gert Bolmer moest donderdag in Grade II genoegen nemen met een elfde plaats (66,143%). Zijn paard Vorman was erg kijkerig op de zandzakken die waren neergelegd om het omverwaaien van de dressuurhekjes te voorkomen. Valencia Z en Petra van de Sande kwamen in dezelfde klasse tot een zesde plaats met een score van 68,095 procent.

Beide rijden morgen hun individuele proef die meetelt voor het landenklassement waarin ook individuele medailles verdeeld worden. Sanne Voets en Frank Hosmar komen zondag weer aan start in Greenwich Park. Zondagmiddag is dan ook het landenklassement van de dressuur bekend.


Uitslagen dressuur Paralympics Londen
Grade II

N. Baker (GBR), Cabral, 76.095
B. Napel (DUI), Aquilina, 72,571
L. Barwich (CAN), Off to Paris, 72.095
6. Petra van de Sande (NED), Valencia Z, 68,095
11. Gert Bolmer (NED), Volmar, 66,143


Grade III
H. Brenner (DUI), Women of the World, 75,741
D. Criddle (GBR), Ljt Akilles, 72,926
A. Dalskov (DEN), Aros A Fernis, 72,889
Sanne Voet (NED), Vedet PB, 72,037

Garde IV
S. Wells (GBR), Pinocchio, 75,906
M. George (BEL), Rainman, 72,906
Frank Hosmar (NED), ALphaville, 71,781

  • Share this article