De kleine Lijnbaan

Stroodorp

Het was niet alleen de internationale sport waardoor het CHIO in de loop der jaren zijn goede naam zou krijgen. Het waren vooral de inrichting en omstandigheden die het CHIO Rotterdam zijn faam bezorgden. De natuurlijke omgeving van het Kralingse Bos was uniek. Ook met het Stroodorp nam het CHIO Rotterdam een geweldige voorsprong op andere evenementen. ‘De kleine Lijnbaan’, een idee van Jan Grijseels en Willy Dalkman, werd de winkelpassage in de met stro afgewerkte hutjes ook wel genoemd.

Paarden eten hooi en staan op stro, terwijl ook het stro vaak door de paarden wordt opgeknabbeld. Wat lag er in 1948 meer voor de hand dan de hutjes af te werken met stro? Het woord Stroodorp is bij het CHIO Rotterdam uitgevonden. Stro stond voor gemoedelijkheid en gezelligheid. Het fenomeen heeft brede navolging gevonden. Veel evenementen bouwden de afgelopen jaren Stroodorpen en gebruikten ook de naam.

Het Stro is inmiddels verdwenen, de gezelligheid is gebleven… De voorzieningen voor horeca en winkels zijn uitgebreid. Een kinder- en promodorp direct bij de ingang van het terrein en het Stroodorp nog altijd op de vertrouwde plek met de champagnebar onder een reusachtige paraplu als middelpunt.

  • Share this article