De beginjaren van het CHIO Rotterdam en Equus

Equus foto

Dit jaar bestaat Stichting Equus 60 jaar. De aftrap van dit jubileumjaar vond vorige maand plaats op de verjaardag van Equus en natuurlijk zal het jubileum ook tijdens het 69ste CHIO Rotterdam uitgebreid gevierd worden. Mevrouw Birgitta Feith, dochter van een van de oprichters, deelde mooie verhalen met de Equus donateurs over de beginjaren van het CHIO Rotterdam en de Stichting Equus. Die willen we u niet onthouden.....

Haar vader Pieter Feith was goed bevriend met de heren Dura, Van Beek, Oerlemans en Van Ommeren en als zodanig ook nauw betrokken bij het eerste CHIO Rotterdam in 1948. Mevrouw Feith was toen 8 jaar en kreeg paardrijles van de heren Klebe en Ernst op de Rotterdamsche Manège. Voor haar was het CHIO Rotterdam het hoogtepunt van het jaar. Er was veel belangstelling van buitenlandse deelnemers en vrijwilligers stonden te trappelen om te helpen. Zij herinnert zich nog goed in het begin de hindernissen werden bewaakt door Kralingse padvinders met oranje das. Later deden de mariniers dat werk.

Het Stroodorp was nog echt van stro en vol met winkeltjes. De koninklijke belangstelling was meteen al groot, Koninging Juliana en Prins Bernhard waren er ieder jaar met de prinsesjes.

Mevrouw Feith had vele vrienden onder de deelnemende ruiters zoals generaal Conforti (Italië), Geoffrey Gibbon (Engeland) Danw Palethorpe (Engeland), Hans Gunther Winkler (Duitsland) en Jaap Rijks en kolonel Gruppelaar uit Nederland. Veel ruiters logeerden bij Kralingers, anderen in het Atlanta hotel. Regelmatig werd er een rustdag ingelast voor de ruiters, die werden dan door de organisatie het land mee ingenomen, o.a. naar de Zuiderzeewerken.

Mevrouw Feith draagt het CHIO Rotterdam en de Stichting Equus nog altijd een zeer warm hart toe. Zij heeft het evenement zien veranderen van een feestje voor de happy few naar een wereldevenement en is Job Dura, initiatiefnemer van het CHIO Rotterdam en haar vader, founding father van Equus, nog altijd dankbaar voor het mooie hippische evenement. En mede dankzij deze founding father kunnen Equus donateurs nog altijd als echte hippische VIP's genieten van het prachtige paardensportspektakel.

meer informatie over Equus

  • Share this article