Coaches paardensport voor Olympische Spelen 2016 bekend 

ERMELO (KNHS) – Wim Ernes is de nieuwe bondscoach dressuur voor senioren. Ernes volgt Sjef Jansen op, waarvan op eigen verzoek het contract met de KNHS voor de komende periode niet is verlengd. Met de ondertekening van het contract start de samenwerking tussen Wim Ernes en de KNHS tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De contracten van Rob Ehrens en Martin Lips zijn voor de komende vier jaar verlengd.

Wim Ernes (54) is als bondscoach verantwoordelijk voor de samenstelling van de teams tijdens landenwedstrijden, de Europese en het wereldkampioenschap in 2014 in Normandië. Daarbij zal Ernes nauw samenwerken met de verschillende trainers van de combinaties en zijn training vooral richten op het proefgericht rijden. Daarmee is zijn ervaring als vermaard internationaal jurylid van grote waarde. Naast een geweldige internationale reputatie als jurylid heeft Ernes al ervaring als bondscoach. Van 1993 tot en met de Olympische Spelen van 1996 gaf Ernes in de rol van bondscoach leiding aan de Nederlandse dressuursport. Tijdens de Spelen in Atlanta behaalde Anky van Grunsven met Bonfire individueel de zilveren medaille net als het team dat verder bestond uit Tineke Bartels met Olympic Barbria, Sven Rothenberger met Weyden en Gonnelien Rothenberger-Gordijn met Olympic Dondolo. Sven Rothenberger nam in 1996 de bronzen medaille mee terug naar Nederland. Wim Ernes reed zelf met verschillende paarden op Lichte Tour niveau. Zijn eerste periode als bondscoach combineerde Ernes met zijn ontwikkeling als internationaal dressuurjurylid. In 2007 ontving de Limburger van de FEI de O-status. Tijdens de afgelopen Spelen in Londen maakte Ernes deel uit van het team van zeven juryleden die de Olympische dressuur beoordeelde. Naast de Olympische Spelen jureerde Ernes tijdens het Europees kampioenschap in 2007 in Turijn, maakte hij driemaal deel uit van de jury tijdens wereldbekerfinales, jureerde zes keer een EK voor junioren en Young riders en was jury op het wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden. Om zijn internationale jurystatus te behouden zal Ernes de komende jaren minimaal drie maal per jaar jureren op FEI-wedstrijden. Ernes heeft aangegeven dat te doen op dressuurwedstrijden op andere continenten waar geen Nederlandse ruiters starten. 

De rol van bondscoach die Ernes gaat vervullen zal inhoudelijk anders zijn dan die van Sjef Janssen, die tegelijkertijd ook trainer was voor veel combinaties. Ernes zal naast zijn functie als bondscoach ook een rol houden in de ontwikkeling en opleiding van juryleden. Op dit gebied heeft Ernes de laatste jaren binnen de KNHS zijn sporen ruimschoots verdiend, onder andere als voorzitter van de dressuurcommissie, als projectleider van het masterplan officials en bijvoorbeeld als voorzitter van de proevencommissie.

Contract met Rob Ehrens en Martin Lips verlengd
De KNHS heeft de contracten met haar bondscoaches Rob Ehrens en Martin Lips verlengd. Beide blijven tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro verbonden aan de Hippische Sportbond. Op grond van de recente prestaties was er voor de KNHS geen enkele reden om te twijfelen aan voortzetting van de contracten met Rob Ehrens en Martin Lips. Technisch directeur Maarten van der Heijden: "We blijven ons de komende jaren richten op het behalen van medailles tijdens kampioenschappen. We hebben met Rob niet alleen een succesvolle en deskundige bondscoach in huis, maar ook een bondscoach die goed communiceert met betrokken partijen." Rob Ehrens is de meest succesvolle coach in de geschiedenis van de Nederlandse springsport. Op de palmares van de bondscoach prijken twee zilveren Olympische medailles (London 2012), Europees goud met het team in 2007 en wereldkampioen met het team in 2006. Ehrens begon zijn functie als bondscoach bij de junioren en Young Riders en maakte in 2004 de stap naar de senioren.

De KNHS is op dit moment in onderhandeling met een opvolger voor de onlangs overleden bondscoach voor de Young Riders, junioren en ponyruiters, Sven Harmsen. Ook voor de opvolging van Jeannette Wolfs bij de para-dressuur wordt naar een opvolger gezocht.

  • Share this article