Bronzen medaille voor Lisa Nooren

Cap goed

Lisa Nooren ging met nul strafpunten de junioren finale in, evenals de Britse Jessica Mendoza. In de eerste omloop leek Lisa op een foutloze ronde af te stevenen, echter de voorste balk van de laatste oxer moest het ontgelden: vier strafpunten. Maar Lisa’s naaste concurrente ging tweemaal in de fout, op de sloot en op dezelfde sprong als Lisa. Daarmee waren haar medaillekansen verkeken en zakte ze ver weg in het klassement. In de tweede omloop wist Lisa weer foutloos te blijven. Daarmee bleef ze op vier strafpunten staan in de strijd om de Europese individuele titel. Maar ook de Ierse Bertram Allen met Molly Malone en de Italiaaanse Emanuele Massimiliano Bianchi met Cupido Z stonden op vier strafpunten. Dat betekende een barrage om de medailles.

Lisa Nooren moest als eerste starten in de barrage en zette een nette foutloze rit neer. De Ier kwam even later bijna een seconde sneller aan de finish, maar werd op zijn beurt met bijna een seconde verslagen door de Italiaan. Daarmee waren de medailles verdeeld. Bondscoach Roelof Bril was enthousiast: “Lisa heeft een fenomenaal kampioenschap gereden. Dat foutje in de eerste manche was jammer, daar kon Lisa niets aan doen. In de barrage reed ze ook zondermeer goed als eerste starter. Ik ben trots op haar.”

Lisa Nooren kijkt terug op en uiterst geslaagd kampioenschap met zowel teambrons als individueel brons. “Dat foutje in de eerste manche was heel jammer. Dat kostte het goud. Ik heb het nog met mijn vader en moeder teruggekeken, maar ik heb niet het idee dat ik er wat aan kon doen. In de barrage heb ik het geprobeerd, maar ik was niet snel genoeg. Zigo verliest veel tijd in de lucht en hij was ook een beetje moe. Maar ik ben heel tevreden. Ik heb een heel goed EK gehad. Ik heb nergens stress gehad of zo. En het was bovendien een heel leuk EK met een fijn en gezellig team.”

Nederland eindigde in de landenwedstrijd Junioren met zestien strafpunten over beide manches. Zwitserland won goud met acht strafpunten. Het zilver was voor Groot-Brittannië met twaalf strafpunten. Er deden tien landen mee aan dit EK.

Einduitslag Landenwedstrijd Junioren:

1. Zwitserland 8;
2. Groot-Brittannië 12;
3. Nederland 16
Kim Hoogenraat – Wishkarla (v.Cavalier) - 0/8;
Kim Bril – Tenessee (v.Concorde) – (uitsl)/4;
Lisa Nooren – Zigo (v.Lupicor) – 0/0;
Kevin Jochems – Ma Cherie (v.Cavallo) – 4/(12).
4. België 18;
5. Oostenrijk 20.

  • Share this article