Britten verslaan Nederlands dressuurteam

DSC 3112

ROTTERDAM (KNHS) - In de tweede wedstrijd van de FEI Nations Cup voor dressuurruiters heeft het Nederlandse team de kans laten liggen om de regerend Olympisch kampioen, Groot-Brittannië, te verslaan. Belangrijkste oorzaak waren de fouten die Hans Peter Minderhoud met Glock's Tango en Patrick van der Meer met Uzzo maakten in de piaffe. Edward Gal kwam met Glock's Undercover dicht in de buurt van de individueel Olympisch Goud winnende combinatie Charlotte Dujardin met Valgero. Dujarin won, voor Gal, terwijl de Zweedse Tinne Vilhelmson Silfven met Don Aurelio derde werd. Groot-Britannië won de landenwedstrijd, voor Nederland, terwijl de Zweden op de derde plaats eindigden.

Voor Nederland kwam als eerste in de dressuurarena de debutante Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met Blom's Wynton. Bondscoach Wim Ernes was gedeeltelijk goed over deze combinatie te spreken. "Voor deze combinatie geldt dat zij nog groen is en dus nog veel ervaring op moet doen. De galop moet sterker worden en misschien dat daardoor ook de foutjes in de changementen om de één en om de twee ontstonden. Daarnaast werd een overgang van galop naar draf ook niet echt sterk uitgevoerd. Aan de andere kant is het een hengst die over veel uitstraling beschikt en hengstenuitdrukking, en hij laat hij gedurende de gehele proef een mooi opwaarts beeld zien. In zijn bewegingsmechanisme - stap, draf en galop - heeft hij een sympathieke wijze van lopen en heel veel kwaliteit in piaffe en passage. Afgezien van de fouten, die mede hun ooraak vinden in de onervarenheid van de combinatie, een bevredigend debuut, aldus Wim Ernes.

"De bondscoach was ook goed te spreken over de rit van Edward Gal met Glock's Undercover. "Edward reed een ijzersterke proef, afgezien dan van dat ene foutje in de eners. Dat foutje vond zijn oorzaak in de afspraak die we hadden gemaakt om deze keer te proberen de changementen om de pas iets groter te rijden. Dat lukte, maar daardoor kwam ook het foutje. Een foutje die ze normaal gesproken nooit maken. Je ziet gedurende de gehele proef dat de combinatie zich nog steeds positief ontwikkelt, want de stap wordt mooier en ook ik draf en galop beweegt hij steeds beter door zijn lijf. Daarbij blijft het beeld in het front opener en daardoor mooier".

Over de rit van Patrick van der Meer was Ernes duidelijk. "Het begin van Van der Meer en Uzzo was zeer expressief en sterk, maar ze lieten het in alle drie de piaffereprises zitten. Daardoor werden de overgangen naar de piaffe toe of er weer uit ook geïnfecteerd, wat vele punten kostte. Opvallend daarbij is dat Uzzo op het voorterrein de piaffe wel perfect uitvoert".

Ook Hans Peter Minderhoud werd geconfronteerd met driemaal een tegenvallende piaffe. "Je mag rustig zeggen dat ze alle drie mislukt waren", stelde Ernes. "Beide ruiters hadden voor de eerste piaffe een score van minimaal 75% en kwamen uiteindelijk uit op een score van 69% Dat is niet goed en ik ben dan ook echt teleurgesteld. We hadden hier kunnen winnen als drie ruiters normale ritten, dus zonder fouten, hadden gereden. Dan hadden we met meer rust naar Aken en Hickstead kunnen gaan, waar ook nog wedstrijden in het kader van deze competitie op de agenda staan".

Toch was er een lichtpuntje. Alle vier de Nederlandse dressuuruiters zijn startgerechtigd in de Kür, die zaterdagavond wordt verreden.

  • Share this article