BMC Van Grunsven Simon en Jerich Parzival eerste op wereldranglijst

Jeroen dubbeldam

ERMELO (KNHS) - Er zijn in de hippische wereld twee verschillende rankings. De Rolex Ranking is gebaseerd op de prestaties van de ruiters, die met verschillende paarden in de afgelopen periode zijn behaald. De andere is de ranking van de World Breeding Federation of Sport Horses (WBFSH), die gebaseerd is op de prestaties van de paarden, en dus als een combinatieranking kan worden gezien.

In de WBFSH Ranking gaan BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) en Jeroen Dubbeldam aan de leiding, gevolgd door Hickstead (Hamlet x Ekstein) met de Canadees Eric Lamaze, terwijl de derde plaats wordt ingenomen door Taloubet Z (Galoubet x Polydor) met de Duitser Christian Ahlmann. Op de vijfde plek is de schimmel Silvana de Hus (Corland x Widor) te vinden van de Franse ruiter Kevin Staut en daarmee heeft het KWPN maar liefst vier vertegenwoordigers bij de eerste vijf. Het Nederlandse paardenstamboek KWPN staat in het klassement van de stamboeken met 10.370 punten op de eerste plaats, voor het Duitse paardenstamboek van Holstein, dat met 7.717 punten tweede staat. Het Franse Paardenstamboek SF is derde met 7.011 punten.

In de Rolex Ranking, het klassement van de ruiters, neemt Eric Lamaze de eerste plaats in, voor de nieuwe Europees Kampioen de Zweed Rolf- Göran Bengtsson, die de Amerikaan McLain Ward is gepasseerd. Beste Nederlander in deze ranking is Gerco Schröder met een twaalfde plaats, terwijl Jeroen Dubbeldam nu de 18de plek inneemt. Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten is de derde Nederlander in deze ranking met de 28ste positie.

Bij de dressuurpaarden heeft het KWPN opnieuw vier paarden bij de eerste vijf staan. Lijstaanvoerder is Jerich Parzival (Jazz x Ulft) van Adelinde Cornelissen, die wordt gevolgd door de in Denemarken gefokte Mistral Hojris (Michellino x Ibsen) van de Britse Laura Bechtolsheimer. Op de plaatsen drie, vier en vijf vinden we opnieuw KWPN gefokte paarden, en wel Totilas (Gribaldi x Glendale) van de Duitser Matthias Alexander Rath, die derde staat, Uthopia (Métall x Inspekteur) van de Brit Carl Hester en Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) van de Zweed Patrik Kittel. Met vijf KWPN paarden onder de eerste zestien van de WBFSH ranking gaat het KWPN ook in dit klassement aan de leiding met 14.249 punten, gevolgd door het Duitse Hannoveraner Verband met 11.390 punten, terwijl het Deense Wambloed Paardenstamboek derde staat met 11.319 punten.

Omdat dressuurruiters vaak maar één paard ter beschikking hebben om op het hoogste niveau te presteren is de overeenkomst tussen de WBFSH Ranking en de FEI World Individual Dressage Ranking erg groot. Ook hierin staat Adelinde Cornelissen op de eerste plaats, gevolgd door Laura Bechtolsheimer, terwijl Matthias Alexander Rath derde staat. De tweede Nederlander is Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) op de 17e plek. Edward Gal neemt met Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) de 21e klassering in en is daarmee de derde Nederlander.

  • Share this article