Bijna 65 jaar Shows op het CHIO programma

Shownummers zijn in 1951 op het programma gekomen met de Spaanse rijschool, het Cadre Noir de Saumur, de hengsten uit lande gestut Celle, Engelse Cavaleristen met tent pegging, Hongaarse Csiko’s, The House Hold Cavalry, Friese Quadrille en nog vele anderen.

1958 en 1961 Spahi’s Carrousel Fantasia waarbij karabijnen in volle rengalop worden leeggeschoten terwijl ze een moment later doodstil staan bij de Marseillaise. Defilé voor Prins Bernhard over de Coolsingel. Het waren Berbers en Muzelmannen aten geen varkensvlees. Ze lieten vlees voorproeven door de hond. Ze dronken echter wel ‘gerstenat’ in goede hoeveelheden.

De King’s Troop zijn meerdere malen in Rotterdam geweest. Met hun kanonschoten zorgden de 40 soldaten voor spectaculaire optredens. De laatste keer in 1995 waren ze hier op uitnodiging van Booij Clean. De heer Joop Booij nodigde de Britten uit voor een gezellig diner in het Kasteel van Rhoon. De soldaten hadden de opdracht gekregen om de tafelmanieren van de gastheer te volgen. Op het moment dat Joop Booij z’n servet in z’n kraag stopte, deden 40 kaalkoppen hetzelfde,

Tot aan het begin van deze eeuw verzorgde de Koninklijke Jachtvereniging een optreden met de meute. 1956 Daan Modderman nieuwe master. De honden veroverden de broodzakjes van de mariniers en plunderden het broodjeshuis in het Strooidop. Mary Witheid zat ooit met een eigen jachthoorn op de tribune en wist alle honden naar zich toe te lokken.

De Rotterdamsche Manege droeg en draagt vrijwel elk jaar bij met een demonstratie of shownummer. In de jaren 60 waren dat voltige demonstraties o.l.v. instructeur Otto Ernst. Later carrouseldemonstraties met als hoogtepunt het carrousel met 60 paarden ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het CHIO Rotterdam.

Van recentere jaren herinnert u zich wellicht de Kozakken uit de Ukraine of de prachtige vrijheidsdressuur door Lorenzo in 2011. Of juist de vliegende galopwissels en appuyementen van de kamelen van Frank en Isolde Bok. Anky’s Bonfire herinnert zich die kamelen in ieder geval nog wel…. De dressuurproef van de kamelen werd voorafgaand aan de prijsuitreiking in het Interchemstadion getoond en om de vaart in het programma te houden had de ringmeester Frank en Isolde gevraagd met hun kamelen buiten de ring te wachten. De kamelen lagen rustig uit het zicht te wachten en het leek goed te gaan…. Tot Bonfire een kameel in het oog kreeg en niet meer op de prijsuitreiking wilde wachten.

bron: een zilveren CHIO (1972 uitgegeven door Stichting de Hoefslag) en CHIO 50-jaar uitgegeven in 1998 door Koppel Uitgeverij & CHIO

  • Share this article