Beste paard ter wereld Hickstead overleden

Eric Lamaze Hickstead 1

VERONA (KNHS) - Direct nadat de Canadess Eric Lamaze met de KWPN gefokte Hickstead (Hamlet x Ekstein) met één fout de springpiste van Verona verliet, waar op dat moment een wereldbekerkwalificatiewedstrijd gaande was, kreeg dit paard, regerend Olympisch kampioen en aanvoerder van de wereldranglijst, vermoedelijk een hartaanval en is daaraan bezweken. In augustus won de Nederlands gefokte Hickstead met Lamaze nog de openingswedstrijd van het CHIO Rotterdam.

Hickstead werd in 1996 geboren bij de heer B. van Schijndel te Maren-Kessel, als zoon van de hengst Hamlet uit de ster preferente merrie Jomara, die de hengst Ekstein als vader had. Drie jaar lang voerde Hickstead de ranglijst aan van de WBFSH. Zijn meest indrukwekkende zege was zonder meer de individuele gouden medaille die hij wist te winnen tijdens de Olympische Spelen van Hong Kong 2008. Daarnaast zegevierde de combinatie onder andere in de Grote Prijzen van Aken (2010)en Calgary (2011). Op grond van zijn prestaties in de sport werd de hengst door het KWP erkend als dekhengst.

Eric Lamaze omschreef Hickstead eens als volgt: "Het is een fantastisch paard met een enorme wedstrijdmentaliteit. Daarnaast is het een sterke persoonlijkheid en omdat ik hem door en door ken is het een fantastisch paard om wedstrijden mee te rijden. Hickstead is zeer intelligent en weet wat er in de springring van hem verwacht wordt. Zo weet hij dat het laten vallen van een paal een fout is".

Gerco Schröder moest direct na Eric Lamaze met Eurocommerce New Orleans de ring binnenrijden. "Ik had gezien dat Eric klaar was met zijn rit en reed de piste binnen. Opeens was er veel commotie en toen zag ik Hickstead op de het zand in de piste liggen. Ik ben weer naar buiten gereden en heb even afgewacht", aldus Schröder, die behoorlijk onder de indruk was van hetgeen Hickstead was overkomen. "De groom, Eric zelf, de organisatie, maar ook alle ruiters zijn van slag" aldus de immer nuchtere Twent.

Na het tragische voorval werd door de organisatie uit respect voor het paard besloten de wedstrijd in zijn geheel af te lasten.. "Dit is een besluit waar niet alleen ik, maar alle hier aanwezige ruiters, zich heel goed in kunnen vinden", reageerde Schröder op de beslissing van de organisatie.

  • Share this article