Anky van Grunsven onderscheiden met Fanny Blankers Koen Award

Anky

AMSTERDAM (KNHS) - Tijdens het NOS/NOC*NSF Sportgala in Amsterdam is Anky van Grunsven onderscheiden met de Fanny Blankers Koen Award. Van Grunsven is de elfde Nederlandse sporter die deze carrièreprijs in ontvangst mocht nemen.

Johan Cruijff, Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Nico Rienks, Peter Blangé, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Edwin van der Sar gingen van Grunsven voor. Op de Olympische Spelen in Sydney, Athene en Hong Kong won Van Grunsven individueel goud, en in Sydney en Hong Kong maakte ze deel uit van het zilver winnende team. In Londen veroverde ze team brons. Daarnaast won ze talloze medailles op EK's en WK's en was ze vele malen de sterkste in de wereldbeker finales

"Ik weet nog niet of ik doorga. Daar ga ik morgen over nadenken", reageerde Anky, die de onderscheiding ontving uit handen van voormalig Oranjedoelman Edwin van der Sar. Nadat zij de plaquette in ontvangst had genomen werd haar een vocale hulde gebracht door Mathilde Santing. Zowel Anky als haar partner Sjef Janssen waren daardoor zichtbaar ontroerd.

Bij de mannen werd Epke Zonderland Sportman van het Jaar. Voor de verkiezing van de Sportvrouw van het Jaar waren vier sporters, waaronder dressuuramazone Adelinde Cornelissen genomineerd. Met een historisch klein verschil werd tot Sportvrouw van het Jaar verkozen zwemster Ranomi Kromowidjojo, voor wielrenster Marianne Vos. De hockeydames werden verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Tot Coach van het Jaar werd Daniël Knibbeler uitgeroepen, die Epke Zonderland naar het Olympische goud begeleidde. De Jaap Eden voor de Gehandicapte Sporter van het Jaar werd overhandigd aan de 21-jarige hardloopster "Blade Babe" Marlou van Rhijn. Zij won in een wereldrecord tijd goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Fietscrosser Laura Smulders (19 jaar) ontving de Jaap Eden als Talent van het Jaar. Zij won in de Olympische BMX wedstrijd brons.

  • Share this article