Als Nederlanders helden hebben, willen ze ze aanmoedigen

EK
Whats App Image 2019 07 19 at 13 44 31

Aan het woord is mevrouw Jeannette Wolfs, jurylid Para-Dressuur en tijdens de komende EK's hoofd van de jury bij de Para-Dressuur en ook voor de Paralympics in Tokyo. We moesten even plannen om haar te kunnen spreken, want Jeannette is druk momenteel. Ze geniet met volle teugen van de paardensport en zet zich er dan ook op allerlei manieren met hart en ziel voor in. Net terug uit Aken antwoordt ze schaterend op de vraag wat ze vindt van EK's in eigen land: “Vooral gezellig !” En dan op serieuze toon “Maar oprecht, het geeft extra publiciteit voor onze sport, extra toeschouwers en extra sfeer en dat is goed. Ik verheug me erop rond te lopen op het EK en veel bekenden tegen te komen. Er is in Nederland nog nooit eerder een Para-Dressuur EK geweest, er is sowieso nog niet zo lang een EK met eigen paarden in de Para-Dressuur sport, voorheen werd er gereden met leenpaarden. Ik verwacht dan ook veel belangstelling. Ik begrijp dat de toegang tot het Para-Dressuur stadion inbegrepen is bij een Boulevard-kaartje of regulier kaartje voor springen of dressuur dus mensen zijn geen extra geld kwijt, hopelijk stimuleert dat ook. De Nederlandse para-dressuur ruiters doen het momenteel heel goed en als Nederlanders helden hebben, willen ze ze ook aanmoedigen”.

Haar rol als hoofd van de jury ervaart de Brabantse als positief: “Er spreekt zeker een bepaalde waardering uit en zo ervaar ik het ook, ik voel het niet als extra druk. Natuurlijk moet ik alles checken voor de ruiters en dat ga ik ook doen, maar het gewone CHIO Rotterdam is een geoliede machine en ik heb alle vertrouwen in hun mooie organisatie. Ik heb al contact gehad met Joyce Lebon , heb er gewoon heel veel zin in en ga heel simpel genieten.

Ik denk dat het voor het Nederlandse team een spannend EK wordt. Het is een goed, ervaren team en er liggen zeker kansen, zowel met het team als individueel. Vorig jaar waren ze wereldkampioen dus de druk ligt bij hen om dit te evenaren. De kans op goud is absoluut aanwezig, maar in de para dressuur hebben de Engelsen altijd bovenaan gestaan. In Tryon is dat doorbroken en mede daardoor zal het Engelse team er alles aan doen om de top positie te heroveren. Ik heb de laatste tijd weinig Engelse combinaties gejureerd, dus weet niet goed waar ze momenteel staan, maar goud in eigenland zou natuurlijk geweldig zijn ! Bondscoach Joyce Heuitink heeft ondanks de vele goede combinaties momenteel in de para-dressuur sport gekozen voor een ervaren team met veel team- en individuele medailles op zak en in Rotterdam zullen zij meer dan ooit voor nieuw succes gaan, daar ben ik van overtuigd !”

Generale voor Paralympics

Op onze vraag of dit EK in eigen land voor haar de generale repetitie is voor de Paralympische spelen volgend jaar in Tokyo reageert Jeannette wat verontwaardigd. “Rotterdam is weliswaar het laatste kampioenschap voor Tokyo, maar ik hoop nog andere leuke wedstrijden te mogen jureren, ik wil wel in het ritme blijven. Tokyo is zeker de kers op de taart, maar er is meer moois. Ook moet ik nog zien hoe Tokyo gaat worden. De Paralympische spelen in Londen met 20.000 man publiek waren bijvoorbeeld geweldig en of die aantallen in Tokyo ook gehaald worden is maar afwachten. Het zijn in Tokyo wel dé Spelen, maar het gaat daar specifiek om aangepaste sport. Anders dan in Rotterdam waar de para-dressuur ruiters hun EK rijden samen met de reguliere ruiters, dat is wat mij betreft minstens zo speciaal. Ik denk dat de integratie met de reguliere sport de ruiters ook stimuleert in hun prestaties."

Ook vragen we de altijd enthousiaste Jeannette wat ze gaat doen op het komende EK als ze zelf niet hoeft te jureren. “Ik wil graag bij de reguliere sport kijken, zowel bij de dressuur als bij het springen, maar natuurlijk zal ik ook vragen wat mijn buitenlandse collega’s graag willen doen. Waarschijnlijk willen ze als daar gelegenheid voor is, graag iets van de omgeving zien en zullen we de Euromast en wat andere bezienswaardigheden in Rotterdam bezoeken. Dit vind ik in andere landen zelf ook altijd leuk. Maar als mijn collega’s liever aan de bar gaan zitten ga ik daar ook in mee, al zal ik mijn best doen ze proberen over te halen om Rotterdam te gaan bekijken, toch een wereldstad die de moeite waard is !

Zelf in Rotterdam gestart

Op de valreep vertelt Jeannette nog: “Ik heb zelf ook ooit in Rotterdam mogen rijden, zowel in een viertal begin jaren 90 als individueel in de lichte tour, ik schat dat dat in 1993 of 1994 was en ik weet nog dat ik dat geweldig vond. Mede hierom vind ik het zo ongelooflijk leuk om mijn bijdrage aan dit EK te leveren en ik wens de organisatie van de Longines FEI Europese Kampioenschappen heel veel succes met de voorbereidingen”.

  • Share this article