65 jaar stalplaten

DSC 7539 Border Maker Border Maker verkleind

Internationale concoursen plegen stalplaten uit te reiken aan prijswinnaars, jubilarissen, speciale medewerkers en deelnemende ruiters. Het CHIO Rotterdam is daar in 1948 direct mee begonnen. In de Grandstand hangt de gehele collectie.

De CHIO stalplaten zijn ronde aluminium platen met een doorsnee van 17 cm met daarop de aanduidingen CHIO en Rotterdamsche Manège en het jaar waarin de stalplaat is uitgegeven. Ruiters zijn gek op deze stalplaten, het zijn memorabilia die vaak in de stal op de box-deur van hun beroemde paarden te vinden zijn.

De platen werden vele jaren gemaakt door Wolders Metaal gieterij, voorheen gevestigd in Rotterdam, sinds 1965 in Steenbergen. Het aluminium wordt verhit tot 700°C en dan in mallen gegoten. Het Rotterdamse schildersbedrijf Vuyk & van Reekum schilderde de stalplaten. De heer Van Reekum Sr. (destijds buurman van de familie Dura) leerde zijn kinderen de stalplaten heel secuur met penseel te beschilderen en met een kurkje te deppen.

Nog altijd ontvangen de vijf hoogstgeplaatste deelnemers in een rubriek een stalplaat en is er ook voor de sponsor van de rubriek een ‘sponsorplaat’. Op de staldeuren van menig topspring- of topdressuurpaard is een stalplaat van het CHIO Rotterdam te vinden. Tegenwoordig worden de platen gemaakt door Standing Engraving uit Belgiê.

Bron: CHIO, oog op de toekomst (uitgegeven door de Stichting CHIO Rotterdam in 2008)

  • Share this article