65 jaar paarden in het Kralingse Bos

Clip image001

De aandacht voor het welzijn van de paarden is in alle 65 jaren dat het CHIO Rotterdam plaatsvindt een groot aandachtspunt geweest. De paarden die aan internationale wedstrijden en shows deelnemen verblijven tijdens het CHIO Rotterdam in tijdelijke stallen op een open veld in het Kralingse Bos ter hoogte van de molens aan de Plaszoom. Vanaf het weekend voorafgaand aan het CHIO Rotterdam arriveren daar honderden paarden die een week later allemaal weer vertrokken zijn. Na afloop van het EK dressuur in 2011 moest onze stallingsbaas Chris Hartman een vertrekkend team nog waarschuwen: “Vergeten jullie je paarden niet?

De enige die de rit naar de Plaszoom nooit hoefde te maken was de Nederlandse amazone Annemarie Sanders-Keijzer, de eerste Nederlandse winnares van de Grand Prix Special in 1983. “Er waren mensen op de Rotterdamsche Manege die altijd hun plaats voor mij, of liever gezegd, voor Amon vrijmaakten. Die mensen vonden het leuk als Amon naast hun paard had gestaan.”

In de begin jaren was er nog geen avond programma bij het CHIO en werd er ’s avonds nog wel eens een feestje gebouwd in de stallen. De groomsfeesten in Rotterdam hadden een behoorlijke reputatie. Sinds de invoering van het avondprogramma wordt er bijna de klok rond gewerkt en zijn de groomsfeesten verdwenen.

In de beginjaren was het stallingsterrein ook voor publiek toegankelijk. In 1989 werden bij het Europees Kampioenschap de regels voor het onderkomen van de paarden stevig aangehaald. Hekken om het stallingsterrein en alleen met speciale toegangsbandjes kwam men bij de stallen. Inmiddels zijn die regels nog strenger geworden, het stallingsterrein is hermetisch afgesloten en goed beveiligd. Ook de voorzieningen voor de paarden zijn in de loop der jaren steeds beter geworden. De paarden beschikken over ruime, veilige boxen.

bron: CHIO 50-jaar uitgegeven in 1998 door Koppel Uitgeverij & CHIO, oog op de toekomst (uitgegeven door de Stichting CHIO Rotterdam in 2008)

  • Share this article