12-05-2011, FEI Nations Cup™ 2011 competitie dit weekend van start

Dit jaar is de landencompetitie in de hoogste klasse weer terug in z'n oorspronkelijke vorm...

Dit jaar is de landencompetitie in de hoogste klasse weer terug in z'n oorspronkelijke vorm, met 8 landenteams in 8 wedstrijden. Deze competitie heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een jaarlijkse strijd waarbij de allerbeste landenteams van springruiters hun strijd voeren om de eer van hun land. En daarbij blijken niet alleen talent van paard en ruiter van belang maar ook de management kwaliteiten van de bondscoaches en het karakter en doorzettingsvermogen van de ruiters die een heel seizoen op het allerhoogste niveau moeten strijden.

In de afgelopen edities bleek de strijd niet eens te gaan om de eerste positie maar meer om welke landen wisten te overleven in deze hoogste klasse. In de 2011 competitie zal de strijd gaan tussen Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland, UK, België, Denemarken en Nederland.

Het lijdt geen twijfel dat de Fransen, dit jaar onder aanvoering van de Nederlander Henk Nooren als bondscoach tijdens de thuiswedstrijd sterk voor de dag zullen komen. Nooren heeft regerend Europees kampioen Kevin Staut opgesteld samen met Simon Delestre, Penelope Leprovost, Olivier Guillon en Michel Rovert opgesteld.

De Duitsers worden aangevoerd door de topruiter Marcus Ehning. Verder rijden voor Duitsland Philipp Weishaupt, Thomas Muhlbauer, Carsten-Otto Nagel en Heiko Schmidt. De UK wordt vertegenwoordigd in La Baule door Nick Skelton, Peter Charles, David McPherson, Robert Smith en William Funnell en voor de Verenigde Staten heeft bondscoach George Morris deze eerste wedstrijd gekozen voor Ashlee Bond, Rich Fellers, Margie Engle, Charlie Jayne en Christine McCrea.

De Ierse ruiters in deze eerste wedstrijd zijn Billy Twomey, Cian O'Connor, Shane Carey, Cameron Hanley en Shane Sweetnam. België is dit seizoen weer terug in de hoogste klasse en met regerend wereldkampioen Philippe Lejeune en 2006 wereldkampioen Jos Lansink hebben de Belgen een uitstekende uitgangspositie. Hun team bestaat verder uit Dirk Demeersman, Judy-Ann Melchior en Jerome Guery.

Nieuw in de Top League zijn de Denen. Hun team voor La Baule bestaat uit Emilie Martinsen, Torben Frandsen, Henrik Gundersen, Thomas Sandgaard en Tina Lund. Voor Nederland heeft bondscoach Rob Ehrens een sterk team samengesteld bestaande uit Marc Houtzager, Vincent Voorn, Albert Zoer, Jur Vrieling en Eric van der Vleuten.

Vrijdag as is de start van dit seizoen in La Baule maar er wacht nog een interessante zomer met de ontknoping van deze competitie tijdens het CHIO Rotterdam in augustus.

  • Share this article