Peter Blangé: “Ik dacht na 6 maanden, nu gaan we los!”

CHIO
D1 82742

Afgelopen zomer liep Peter Blangé warm tijdens topsportevenementen als het NK Turnen, het Olympische kwalificatietournooi Volleybal, het EK Roeien, het World Port Tournament en natuurlijk de drie Europese Kampioenschappen Paardensport. Op 1 september nam hij officieel het stokje over van Hans den Oudendammer als directeur van Rotterdam Topsport. En toen…. Hij vertelt over zijn eerste maanden, topsport in Rotterdam, de impact van Corona op de sport en de weg uit de Corona crisis.

“Met maar liefst 36 topsportevenementen in 2019, waaronder klassiekers als het ABNAMRO World Tennis Tournament, de NN Marathon en het CHIO Rotterdam maar ook mooie nieuwe evenementen als de Rotterdam Street Culture Week en de Rotterdam Games Week stond Rotterdam er geweldig voor. Daarnaast was er al veel werk verricht voor de toekomst om nog meer mooie evenementen naar Rotterdam te halen, zoals de acquisitie voor de Grand Depart in 2023. Ook was er genoeg te doen rondom de ontwikkeling van het stadiongebied, waar het Topsportcentrum gevestigd is. Dit afgewisseld met bijeenkomsten van business clubs, zoals bij het CHIO, de samenwerking met onze ongeveer 100 partners, NOC*NSF en de collega’s van Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam SportSupport zorgden ervoor dat ik na het eerste half jaar langzaam doorkreeg hoe de hazen lopen en bruiste van energie, ambities en ideeën om er iets moois van te gaan maken. Ik dacht echt ‘Nu gaan we los’!

Focus op wat wel kan

De eerste paar weken na de uitbraak in Nederland van het Coronavirus was de impact nog onduidelijk. De boel zat al behoorlijk op slot maar we waren nog druk aan het puzzelen hoe we alles zouden gaan aanpakken. En toen kwam de lock down. Trainingen werden stilgelegd, accommodaties gesloten en evenementen werden afgelast. Er kon opeens heel veel niet meer…. Wij gingen naarstig op zoek naar wat nog wel kon. Heb toen ook veel overleg met jullie directeur Ron Voskuilen gehad, hij zat in hetzelfde schuitje als ik, net begonnen in een nieuwe rol, vol plannen en ambities.

Vanaf het begin vond ik het heel belangrijk om de verbinding met ons netwerk goed te onderhouden. Hoe kunnen we met onze partners, topsporters, organisaties en verenigingen samen optuigen wat nog wel kan. Bijvoorbeeld aan de trainingskant.

Ook hebben we ons beleid voor de toekomst nog eens goed bekeken en waar nodig aangepast. We richten ons nu meer op het binnenhalen van trainingsprogramma’s, o.a. met het Centrum voor Topsport en Onderwijs CTO Metropool, een soort Papendal in onze regio. Wellicht kunnen we hier in 2021 al de eerste trainingsprogramma’s starten.

Ook zijn we met nieuwe initiatieven gestart zoals onze maandelijkse webinars Topsport Talks, die blijken erg goed aan te slaan.

We mogen ons gelukkig prijzen in Rotterdam met onze wethouder Sport, Sven de Lange. Als triatleet is hij een sportman pur sang en als wethouder is hij sportief, dynamisch en vol ambitie. Hij is een enorme steun voor ons als het gaat om het stedelijk en landelijk sportbeleid.

Moeten we wachten op de prik in de bil?

Hoe het verder gaat met de evenementen? We weten van het virus nog steeds meer niet dan wel. Voor grote publieksevenementen als het CHIO Rotterdam of de (sport)evenementen die in Ahoy plaatsvinden is de anderhalvemeter zeker niet eenvoudig. Hoe gaat het exploitatiemodel eruit zien, hoe organiseer je zo’n evenement? Kunnen we de tekorten uit het gebrek aan kaartverkoop samen ophoesten of moeten we echt gaan wachten tot iedereen straks een ‘prik in de bil’ heeft gehad? Wellicht kunnen we met minder publiek en hopelijk wat steun van de overheid via TV of online uitzendingen toch nog topsport aanbieden. Maar alhoewel je de sport met slow motions en herhalingen misschien beter ziet op TV, de stadionbeleving vervangen kan TV of online niet.

Topsporters klagen niet

Ook moeten we onze sporters ondersteunen. Ik weet uit eigen ervaring dat een sporter traint voor een doel, de wedstrijd. Die wedstrijd is nodig voor je motivatie. We blijven onze sporters daarom op alle vlakken bijstaan. Ons programma 010 op weg naar Tokio wordt nu met een jaar verlengd. Overigens is dit programma zo goed ontvangen dat we nu al mogen zeggen dat het een ‘blijvertje’ is. Er komt zeker ook een vervolg op weg naar Parijs.

Gelukkig klagen topsporters niet en tonen ze veel doorzettingsvermogen. En mensen zijn creatief. We hopen dat alle nieuwe initiatieven de energie geven die helpt om door deze lastige tijden te komen.

Uiteindelijk is Corona een tijdelijk incident

Daar zie ik overigens ook een sterke overeenkomst met het bedrijfsleven. De tegenslag die een topsporter ervaart als zijn Olympische droom wegvalt is enigszins te vergelijken met die van een ondernemer die opeens 100% van z’n business ziet wegvallen. Er is veel onzeker, wat mag, wat kan er financieel nog. Rotterdam kan trots zijn op veel fantastische ondernemers. Wat denk je bijvoorbeeld van Jolanda Janssen, directeur van Ahoy Rotterdam. Zij staat met Ahoy voor enorme uitdagingen, toen eerst het Eurovisie Songfestival werd afgelast, het complex vervolgens werd omgebouwd tot noodhospitaal dat toen ook nog niet eens gebruikt werd.

In onze stad kunnen we gelukkig rekenen op ondersteuning van de gemeente. We hebben alle risico’s inzichtelijk gemaakt en hopen dat er spoedig een vaccin is. Samen zetten we al weer wat stippen op de horizon, ik hoop dat Tokyo er daar één van is. Voor elke sporter zijn de Olympische Spelen niet te evenaren. Ik hoop ook dat het hippische landschap voor Rotterdam en daarbuiten zich spoedig herstelt.

Corona bepaalt misschien nog een tijd ons leven maar het is uiteindelijk van tijdelijke aard. Met ons beleid en handelen ga ik voor het ‘nieuwe normaal’. Ooit zijn de Kuip en Ahoy weer vol, en is de paardensport terug in het Kralingse Bos. Dat houdt mij overeind!”

  • Deel dit artikel