Paralympiërs kijken uit naar het EK 2019

Joyce Heutink 5633

Alle atleten van de para-dressuurploeg wonnen tijdens de afgelopen Para-lympics tenminste één medaille. In totaal werden het er zeven: een gouden, twee zilveren en vier bronzen plakken. Daarmee deden de ruiters van Oranje het beter dan ooit tevoren op de Paralympische Spelen. Een mooie uitgangspositie voor bondscoach Joyce Heutink in aanloop naar het EK Para-dressuur in 2019: "De Paralympics waren geweldig. De Nederlandse ruiters hebben stuk voor stuk uitstekend gepresteerd. Het is heel mooi dat ze allemaal een medaille hebben gewonnen."

Achter het al jarenlang ongenaakbare Groot-Brittannië eindigde Nederland in deze tak van sport zelfs als één na beste land in de medaillespiegel. Ook het doel om een teammedaille te veroveren werd behaald (brons). Dat zegt veel over de positie van Oranje bij de para-dressuur. ,,In de afgelopen vier seizoenen hebben we ieder jaar stappen kunnen zetten, individueel en als team”, vertelt Heuitink. ,,De eerste grote successen kwamen twee jaar geleden op de Wereldruiterspelen. Sindsdien zijn we de nummer twee van de wereld en dat hebben we door kunnen zetten tot de Paralympics.”

En daar blijft het niet bij, denkt Heuitink. ,,De sport zit de laatste jaren in de lift in Nederland, zowel in omvang als in professionaliteit. We hebben al jaren een mooi plekje op het CHIO Rotterdam. En een aantal jaren geleden heb ik al eens geopperd bij de KNHS (de Nederlandse federatie voor de paardensport, red.) om te inventariseren of we het EK voorafgaand aan de volgende Spelen in Rotterdam kunnen laten houden. Is het niet geweldig dat dat nu gelukt is?”

  • Deel dit artikel