Nederlands springteam laat in Falsterbö overwinning glippen

German team1 140711 RT

Het Nederlandse springruiterteam heeft de overwinning in de zesde wedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup in het Zweedse Falsterbö uit handen laten glippen. Na de eerste manche ging het Oranje kwartet samen met de Zweden aan de leiding, maar in de tweede ronde, waarin een aantal hindernissen was verhoogd, wist alleen Wout-Jan van der Schans met Capetown (Oklund x Carlino) dubbel foutloos te blijven. "Dit is balen als je op weg lijkt naar de overwinning en een kleine communicatiestoring tussen Jur Vrieling en Zirocco Blue VDL N.O.P. er voor zorgt dat je slechts vijfde word", was de eerste reactie van bondscoach Rob Ehrens. Duitsland - na de eerste manche vijfde - greep onverwacht de zege, voor de Zweden ,terwijl Spanje en de USA de derde plek deelden.

De gevoelens van bondscoach Rob Ehrens waren na afloop gemengd. "We hadden dit niet mogen weggeven. Aan de andere kant hebben we drie debutanten in het team op dit niveau. Bart Bles en Lord Sandro DDH hebben top gepresteerd. De eerste manche foutloos en de tweede met één balk. Zij hebben dit jaar op 5 sterren niveau gedebuteerd in de landenwedstrijd van Lummen, maar dit was wel voor hen de eerste wedstrijd waarin het om de punten ging. Ook voor Wout-Jan en Capetown was dit de eerste wedstrijd op dit hoge niveau en datzelfde geldt voor de hengst Zirocco Blue VDL N.O.P., die hier onder Jur zijn eerste landenwedstrijd op 5* niveau liep. Harrie Smolders voldeed met Emerald in de eerste manche aan de verwachting, maar kon dat jammer genoeg in de tweede ronde niet herhalen", aldus bondscoach Rob Ehrens.

Na de eerste manche ging Nederland dankzij drie foutloze ritten van Van der Schans, Bles en Vrieling samen met de Zweden aan de leiding. In de tweede ronde wisten Van der Schans en Capetown opnieuw de lei schoon te houden. Naast hem wisten slechts twee andere ruiters een dubbel foutloos parcours te realiseren, mede omdat de parcoursbouwer in de tweede manche een paar hindernissen had verhoogd. Nadat Smolders met negen strafpunten de ring had verlaten kwam er veel druk te liggen op Bart Bles, die net als in de eerste manche onverschrokken van start ging. Hij kreeg een fout, maar daarmee leek voor Nederland nog niets verloren. Het Oranje kwartet zou met een foutloze rit van Vrieling de landenwedstrijd hebben gewonnen. Vrieling kon zelfs twee strafpunten voor het overschrijden van de tijd accepteren.

Totdat de Groningse ruiter de laatste lijn voor de hoofdtribune opdraaide was er niets aan de hand en waren alle balken blijven liggen. Feitelijk niemand twijfelde er aan of de machtige schimmelhengst de laatste drie hindernissen foutloos zou overwinnen. Maar ineens schoot Zirocco Blue onder de controle van zijn ruiter vandaan, met als resultaat dat de oxer bijna plat werd gelopen, waardoor ook de tweede springfout ontstond op de het parcours afsluitende dubbelsprong.

"Zirocco Blue VDL N.O.P. is nog nooit ergens van geschrokken, maar in die lijn schrok hij zich ineens een hoedje. Ik weet niet wat er gebeurde, maar wat voel ik me beroerd. Voor mijn gevoel was tot dat moment de tweede manche duidelijk beter dan de eerste. Ik was top geconcentreerd en wilde het o zo graag voor Nederland afmaken. En dan gebeurt dit! Ik voelde het hart van de schimmel kloppen. Alles was ineens weg: de lijn, de afstand, echt alles", vertelde een toch ietwat aangeslagen Jur Vrieling.

Kijkend naar de tussenstand na zes van de acht wedstrijden is Nederland zeker van haar startpositie in de finale, die medio oktober in Barcelona wordt verreden. Van de tien landen die in de eerste divisie van deze competitie strijden plaatsen zich zeven landen. Met nog één wedstrijd te gaan voor Nederland gaan we in ieder gevel de Zwitsers en de Spanjaarden voorbij. Ook de Oekraïne kan Nederland niet meer passeren. "Dat is het enige lichtpuntje na deze voor ons zo teleurstellend verlopen wedstrijd. De winst voor het grijpen hebben en dan slechts vijfde worden", aldus Ehrens die direct daarna ruiterlijk toegaf dat deze wispelturigheid ook de charme van de springsport vormt.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup 1e divisie Falsterbö:

1) Duitsland - 7

2) Zweden - 8

3) USA - 9

3) Spanje - 9

5) Nederland - 13

- Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Capetown (Oklund x Carlino) - 0 / 0

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Emerald (Diamant de Semilly x Carthago) - (1) / (9)

- Bart Bles (Babberich) - Lord Sandro DDH (Lordanos x Sandro) - 0 / 4

- Jur Vrieling (Holwierde) - Zirocco Blue VDL N.O.P. (Mr.Blue x Voltaire) - 0 / 9

6) Groot-Brittannië - 18

7) Zwitserland - 25

8) Ukraïne -28

Tussenstand Furusiyya FEI Nations Cup na 6 wedstrijden:

1) Frankrijk - 345 (4 wedstrijden)

2) Spanje - 282.5 (4 wedstrijden)

3) Zwitserland - 280 (4 wedstrijden)

4) Nederland - 250 (3 wedstrijden)

5) België - 220 (3 wedstrijden)

5) Zweden - 220 (3 wedstrijden)

7) Ukraïne - 170 (3 wedstrijden)

8) Duitsland - 160 (2 wedstrijden)

9) Groot-Brittannië - 130 (2 wedstrijden)

9) Ierland - 130 (2 wedstrijden)

  • Deel dit artikel